Pécsi személy fertőzhetett Fekeden és Véménden

2020. augusztus 27. 08:32 2020. aug. 27. 08:32

A pécsi önkormányzati lap információi szerint egy pécsi nő bizonyult koronavírus-fertőzöttnek, aki a hétvégén egy fekedi rendezvényen, valamint egy véméndi lakodalomban járt. Véménden már elrendelték a hatósági házi karantént az érintetteknek, Fekeden is tudnak a lehetséges fertőzésről.

Az önkormányzati pecsma.hu szerda késő délutáni cikkében írt arról, hogy információik szerint egy pécsi nő koronavírus-tesztje pozitívnak bizonyult, aki a hétvégén egy véméndi lakodalomban, illetve egy fekedi rendezvényen vett részt. 

A lap az értesülést egy véméndi lakostól kapta, aki elmondta, hogy a faluban szerdán sokakat tájékoztattak arról, hogy mivel kontaktusba kerültek ezzel a fertőzött személlyel, emiatt hatósági karanténba kell vonulniuk. A lap úgy tudja, hogy az őket értesítő személynek is pozitív lett a tesztje, azok a véméndi gyerekek pedig, akik részt vettek a lakodalomban, azok nem mehetnek iskolába. Ráadásul a helyi oktatási intézmény volt a lagzi helyszíne, ott most fertőtlenítés zajlik. 

A lapnak Feked polgármestere, Tillmann Péter megerősítette a hírt, miszerint szombaton náluk járhatott egy rendezvényen a fertőzött személy, és elmondta, hogy értesítették a település lakosait, fokozott elővigyázatosságot kértek, valamint egyeztettek a megyei tisztifőorvossal. Hozzátette, arra kérte a fekedieket, hogy amennyiben bármilyen, a vírusra utaló tüneteket észlelnek magukon, haladéktalanul keressék fel a háziorvost. 

(Egy fekedi fertőzöttről adott hírt szerdán a pécsváradi polgármester is, aki egy Facebook-videóban jelentette be, hogy a pécsváradi focicsapat egyik játékosának a tesztje pozitív lett, ezért az egész gárdát karanténba tették, valamint a pénteki és szombati városi rendezvényeket törölték - erről bővebben ebben a cikkben írtunk.)

A lap megkereste a véméndi polgármester is, aki azonban a cikk megjelenéséig nem válaszolt a megkeresésre. 

Szerdán késő este azonban a település Facebook-oldalára kikerült egy hosszabb bejegyzés az ügyről.

"Tájékoztatunk minden kedves véméndit, hogy egy a faluban a közelmúltban tartott privát rendezvényen részt vevő – nem véméndi – személy koronavírus tesztje pozitív lett, melyről az Önkormányzatot a Mohács Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályvezetője értesítette a mai napon. Az Osztályvezető Tisztifőorvos Asszony elővigyázatosságból karantént kíván elrendelni az esemény meghívott vendégeire terjedően, melyről a mai napon telefonon tájékoztatta az Önkormányzatot, illetve a napokban a Hivatal az érintetteknek írásos tájékoztatást is küld.

A mai napon az Önkormányzat Pandémiás Bizottsága az értesítést követően rendkívüli online ülést tartott és határozott az óvintézkedésekről és azok azonnali foganatosításáról – a rendezvény helyszínének és kapcsolódó létesítményeinek sürgős és teljeskörű fertőtlenítéséről, a helyi intézményvezetők értesítéséről, védőfelszerelések és C-vitamin osztásáról, valamint az érintettek ellátásáról -, illetve értesítette a környező települések önkormányzatait és polgármestereit.

Ismételten felhívjuk a figyelmet, az óvintézkedéseket a Tisztifőorvos elővigyázatosságból hozta, jelenleg Véménden koronavírussal fertőzött személyről nincsen tudomása az Önkormányzatnak és az illetékes hatóságoknak."

A teljes bejegyzést itt lehet elolvasni:

 

Címlapkép: Illusztráció - Hatósági házi karantént jelző cetli egy nagykanizsai ház ablakában - Fotó: MTI/Varga György

 

Forrás: Pécsi STOP/pecsma.hu