Még zajlik a nyomozás a PSN Zrt-nél köddé vált adatok miatt

2020. szeptember 13. 09:15 2020. szept. 13. 09:15

Idén februárban tett feljelentést a városi sportcég új vezetője, miután a Péterffy Attila polgármester által elindított átvilágítás azt tárta fel, hogy közvetlenül a választás után merevlemezek és adatok tűntek el a cégtől, amelyet az előző érában Vári Attila olimpikon, a Fidesz polgármesterjelöltje vezetett.

Mint ismert, februárban számoltunk be arról a városháza közleménye nyomán, hogy Máté János, a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. (PSN Zrt.) új vezetője feljelentést tett információs rendszer vagy adat megsértése és lopás gyanúja miatt, miután a Péterffy Attila által elrendelt átvilágítás érdekes dolgokat hozott a felszínre.

A városházi közlemény szerint 2019. október 16-án, három nappal az önkormányzati választás után (és egy nappal azután, hogy Péterffy minden önkormányzati cég vezetőjét figyelmeztette iratmegőrzési kötelezettségére) Vári Attila elkérte a PSN Zrt. informatikai rendszerének működtetésével megbízott vállalkozótól a társaság levelezőrendszeréhez szükséges felhasználónevet és jelszót. (Vári ekkor még a PSN vezérigazgatója volt, erről a pozíciójáról - mivel önkormányzati képviselő lett, a két posztot pedig a törvény értelmében nem lehet egyszerre vinni - november 14-ei hatállyal lemondott.)

A rendszergazda át is adta a kért adatokat, de ezt követően ezekkel a jelszavakkal többet nem tudott belépni az által kezelt adatbázisba, mert azokat megváltoztatták - volt olvasható a városházi közleményben. Az új jelszavakat december 12-én kapta meg Vári asszisztensétől, de a rendszerbe belépve akkor komoly változásokat tapasztalt.

A közlemény szerint "2019. október 17-én Vári Attila, személyi asszisztense és a PSN Zrt. üzemeltetési igazgatója asztali számítógépéből hardverek, szoftverek és adatok tűntek el. Mindhárom számítógépbe új merevlemez került, a régieket és az azokon tárolt adatokat eltulajdonították" a közlemény szerint, mint ahogy eltűnt a gépekről a 2019. október 17-e előtt folytatott teljes céges levelezés több emailcím tekintetében. Ezek mellett a Magyar Telekom által üzemeltetett központi szerverről úgy törölték a levelezés teljes tartamát, hogy azt a felhasználó ne tudja visszaállítani.

Az önkormányzat a közleményében jelezte, hogy a történtek több bűncselekmény gyanúját is felvetették, ezért is lett megtéve a feljelentés.

Lapunk akkor kereste Vári Attilát, de azóta sem kaptunk tőle választ. 

Március elején arról számoltunk be, hogy a Pécsi Rendőrkapitányság megindította a nyomozást még február végén ismeretlen tettes ellen információs rendszer vagy adat megsértése gyanúja miatt. (Április végén egy online városinfón mondta el Péterffy Attila polgármester, hogy zajlik még a nyomozás a PSN és a vagyonhasznosító ügyében - utóbbiban továbbra is folyamatban van az eljárás.)

A napokban a Pécsi STOP megkereste a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságot, hogy történt-e előrelépés az eljárásban, vannak-e már gyanúsítottak, vagy esetleg már le is zárták a nyomozást. 

A főkapitányság a következőt válaszolta megkeresésünkre:

"Tájékoztatjuk, hogy az Ön által kérdezett üggyel kapcsolatban a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság információs rendszer vagy adat megsértése bűncselekmény elkövetése miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen, amelynek részleteiről a nyomozás érdekeire való tekintettel bővebb felvilágosítást nem kívánunk adni."

 

Szerző: V.G.

Címlapkép: Pécsi STOP

 

Forrás: Pécsi STOP