Megszületett a döntés, kilenctagú művészeti tanács segíti a pécsi közgyűlést

2020. november 19. 16:39 2020. nov. 19. 16:39

A közgyűlés mellett működő új szervként létrejött a pécsi művészeti tanács, melyben Beck Zoltán, Ágoston Zoltán, Horváth Zsolt, P. Müller Péter, Pinczehelyi Sándor, Dévényi Sándor, Petrányi Zsolt, Lakner Tamás foglalnak helyet. A tanács célja többek között Pécs hosszú távú kulturális stratégiájának kidolgozása.

A pécsi önkormányzat közleménye szerint a közgyűlés új szerveként létrejött a művészeti tanács, amelyet azzal a céllal hozott létre a városvezetés, hogy 

"a testület a kulturális élet szereplőivel egyeztetve kidolgozza és a gyakorlatba átültesse Pécs hosszú távú kulturális stratégiáját, amellyel a város erősítheti kulturális decentrum szerepét, és újra meghatározó helyre kerülhet a hazai kulturális életben."

A művészeti tanács felállítása kapcsán P. Horváth Tamás, a kulturális bizottság elnöke a következőket fogalmazta meg a közleményben:

 „A városvezetés célja, hogy a széles társadalmi rétegeket érintő pécsi ügyekben konszenzuson alapuló döntések szülessenek. A Művészeti Tanács is ilyen fontos ügy, ezért arra törekedtünk, hogy a testület feladatainak meghatározásánál és a tagoknak felkért, nemzetközileg is elismert pécsi művészek kiválasztásánál valamennyi képviselő szempontjait figyelembe vegyük. Több körös egyeztetés előzte meg a keddi online konzultációt, amelyen a városvezető koalíció tagjai mellett a Fidesz-KDNP és az Összefogás Pécsért Egyesület képviselői is támogatták a jelölteket, így a kilenctagú testületet egyhangú szavazással, valamennyi képviselő egyetértésével választottuk meg.

A közlés szerint a művészeti tanács az önkormányzat kulturális szférát érintő helyi jogszabályok, döntések, közgyűlési előterjesztések előkészítésének szakaszában állásfoglalást alakíthat ki, a tervezett intézkedésekkel kapcsolatban javaslatokat tehet. A tanács tagjai díjazás nélkül látják el feladataikat. 

A művészeti tanács ülésének állandó meghívottjai lesznek a Pécsi Tudományegyetem Művészeti, Műszaki és Informatikai, valamint Bölcsészettudományi Kar, illetve a katolikus, a református és az evangélikus egyház, továbbá a zsidó hitközség képviselői.

A testületbe a következő személyek kerültek be:

Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok Nonprofit Kft. igazgatója;

Beck Zoltán, a 30Y frontembere, egyetemi adjunktus;

P. Müller Péter, egyetemi tanár, a színháztudományok elismert kutatója;

Ágoston Zoltán, a Jelenkor folyóirat főszerkesztője, kritikus;

Szatyor Győző Kós Károly-díjas népi iparművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja;

Pinczehelyi Sándor képzőművész, Munkácsy-díjas, Érdemes és Kiváló Művész, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagja;

Dévényi Sándor a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Ybl-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja;

Petrányi Zsolt művészettörténész, a Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria osztályvezetője, a Műcsarnok korábbi főigazgatója;

Lakner Tamás Liszt Ferenc-díjas ének-zene tanár, karvezető tanár, egyetemi tanár, a Bartók Béla férfikar vezetője.

 

Címlapkép: Pécsi STOP

Forrás: Pécsi STOP