Mellár Tamás: "nem csak magunkért, gyermekeinkért, unokáinkért is harcolni kell"

2020. október 5. 12:09 2020. okt. 5. 12:09

Dr. Mellár Tamás országgyűlési képviselő és Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke tartott hétfő délelőtt sajtótájékoztatót a pécsi Széchenyi téren, ahol az alapjövedelem, a 2022-es választás, valamint az önkormányzati átvilágítás is téma volt.

Szabó Tímea elmondta, a Párbeszéd néhány hete országjárásba kezdett, hogy aláírásokat gyűjtsön a válságkezelő alapjövedelem bevezetéséért. Dicsérte a 2022-re készülődő ellenzéki összefogást, de hozzátette, nem elég csak annyit mondani, hogy leváltják a kormányt, egy közös koncepcióra is szükség van a választás utánra. 

A Párbeszéd társelnöke szerint az ország jólétét az alapjövedelem hozná el, mely minden magyar felnőttnek 100, minden gyereknek 50 ezer forintot garantálna, a minimálbér nettó értékét pedig 166 ezer forintra emelnék fel. Hangsúlyozta, az alapjövedelemre azért van szükség, mert a koronavírus-járvány is megmutatta, bármikor előállhat egy olyan helyzet, hogy egy ország lába alól csúszik ki a talaj, a kormány pedig vagy nem akar, vagy nem tud erre a helyzetre érdemben reagálni.

- A KSH jelentése szerint júliusban közel 350 ezer ember keresett munkát Magyarországon, ebből mintegy 200 ezer embernek júliusban lejárt a három hónapos álláskeresési támogatás. Nem lehet olyan országban élni, ahol 200 ezer embernek semmilyen jövedelme sincsen - fogalmazott Szabó Tímea. Elmondta, az alapjövedelemhez kellő forrást egy egyszeri, 3300 milliárd forintos átcsoportosítással elő lehetne teremteni, az államháztartás hiánya nem emelkedne. A cél az, hogy mindenki biztonságban érezze magát.

A 2022-es választások kapcsán megjegyezte, egy az egy ellen kell indulni a kormánypárti jelöltekkel szemben, akkor sikerülhet a kormányváltás. Példaként Mellár Tamás 2018-as sikerét hozta fel, elárulva, a pécsi közgazdász professzor 2022-ben megmérkőzik a parlamenti képviselőségért.

Mellár Tamás a Boda térségébe tervezett atomhulladék-tárolóról szólt. Lapunk a hétvégén cikkezett arról, hogy miközben a tervezett nagy aktivitású atomhulladék-tároló ellen Pécsen tavaly decemberben fogadott el a közgyűlés egy tiltakozó nyilatkozatot, egy lengyel cég közel egymilliárd forintért fog méréseket végezni a térségben.

Mellár rámutatott, jelenleg Pécs nem tud ügyfélként beleszólni a tervezett atomtemető ügyébe, de dolgoznak azon, hogy ez másképp legyen. Ennek érdekében egy szakértői csapatot állítanak fel, mely jogászokat és a témában jártas szakembereket fog tömöríteni, és azt próbálják elérni, hogy a megyeszékhelynek is legyen szava a tervezett tárolót illetően. - Nem csak magunkért, hanem gyermekeinkért, unokáinkért is harcolni kell - fogalmazott.

A közgazdász professzor az önkormányzati cégek átvilágításáról is szólt, melyről korábban sajtótájékoztatón számolt be Ruzsa Csaba alpolgármester és dr. Schmuck Roland, a költségvetési és gazdasági bizottság elnöke, illetve az átvilágításról készült dokumentumot is nyilvánosságra hozták

Mellár szerint meg kell vizsgálni, hogyan állhatott elő az a helyzet, melyre az átvilágítás rámutatott. Megjegyezte, a Mindenki Pécsért Egyesület szeretné, hogy minden önkormányzati vállalat felügyelőbizottságába delegálhatna egy-egy embert.

Emellett arról is szólt, hogy kikérik az Elios-ügyhöz kapcsolódó dokumentumokat, illetve a pécsi Volvo-beszerzés aktáit is szeretnék megszerezni. Ha ezek meglesznek, nyilvánosságra hozzák őket, vagy lakossági fórumon, vagy, amennyiben a járványhelyzet közbeszól, online formában.

Szerző: H. V.

(Címlapkép: Pécsi STOP)

Forrás: Pécsi STOP