Nincs ok az aggodalomra, a hőség miatt Pécsett nem lesz vízhiány

2024. július 13. 10:36 2024. júl. 13. 10:36

A jelenlegi rendkívüli hőség sem veszélyezteti a város ivóvízellátásának biztonságát.

Mivel a napi középhőmérséklet három egymást követő napon meghaladta a 27 Celsius fokot, az országos tisztifőorvos harmadfokú hőségriadót rendelt el, amely július 18-án éjfélig lesz érvényben az ország egész területén. Korábban már beszámoltunk arról, hogy a pécsi önkormányzat milyen intézkedéseket tett a hőség hatásainak enyhítésére, de fontos kérdés, hogy a város ivóvízbázisa hogyan bírja ezt az időszakot.

Jó hír, hogy a kánikula ugyan hatással van Pécs és környéke vízfelhasználására, de vízkorlátozásra vagy tartós vízhiányra idén sem kell számítani.

Körültekintő és felelős vízfogyasztás mellett a jelenlegi rendkívüli hőség sem veszélyezteti a város ivóvízellátásának biztonságát. A hálózat bírja a terhelést, és felkészültünk a hőhullámra – mondta Csöngei Adrienn, a Tettye Forrásház Zrt. kommunikációs vezetője a Pécsma kérdéseire.

Hozzátette, hogy Pécs és környéke naponta átlagosan 22-23 ezer köbméter vizet használ el, ami a kánikulában tartósan, de nem sokkal nőtt (a júniusi rekordmelegben naponta átlagosan 23 700 köbméter fogyott), tehát a fogyasztás kiegyenlített maradt. Idén nyáron eddig 710 millió liter víz fogyott Pécsett és környékén, a csúcs június 21-én több mint 26 500 köbméter volt.

Mint mondta, az elmúlt 16 évben nem volt szükség vízkorlátozásra Pécsett, bár korábban ez gyakran előfordult.