Novák Katalint meghívták az első pécsi Pride-ra

2021. szeptember 2. 14:43 2021. szept. 2. 14:43

Amint arról a Pécsi STOP is beszámolt Parragh László rendkívül erős kijelentéseket tett egy tanévnyitó ünnepségen Csongrádon. 

Az esetről eredetileg a szeged.hu számolt be, illetve a Szegedi tévé is közzétett  egy videót a Facebookon, amelyen egész pontosan az szerepel, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azt mondja Csongrádon, a Szentháromság téren: „Erős vívódás volt bennem a hétvégén, hogy ezt szóba hozzam-e, nehogy elrontsam az ünnep hangulatát […] Azt már nehezen viselem, amikor mondjuk a 9 éves kisfiamat a tanár úgy segíti fel a létrán vagy a kötélen, hogy egyébként tudom róla, hogy a fiúkhoz vonzódik”. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!      

Kapcsolódó: 

Parragh szavai a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezeténél is kiverték a biztosítékot, véleményük szerint elképesztően primitív és műveletlen dolog volt, amit tett, illetve hozzátették: az a bűn, ha akár egy hetero-, akár egy homoszexuális felnőtt abuzál, zaklat egy gyereket, nem pedig a nemi irányultság.

Dudits Luca, a Háttér Társaság munkatársa szerint Parragh – a kormánypropagandának megfelelően – összemosta a melegeket és a pedofilokat, és szavai tovább erősítik a melegekkel szembeni előítéleteket, írta meg pár nappal ezelőtt a Blikk. 

Ezt követően pedig bombaként robbant a hír, hogy Parragh László kijelentései még Novák Katalint, a családokért felelős tárca nélküli minisztert is felháborították. 

"Mélységesen helytelen, amit ő mondott, én ezzel nem értek egyet, és abban a kormánynak is mindig határozott volt az álláspontja, hogy a szexuális orientáció magánügy, és mindenki a saját orientációjának megfelelően szabadon élheti az életét"

- mondta Novák a  a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján pár napja. 

„Nem megengedhető az, hogy valaki ilyen kijelentést tegyen. Ez nagyon határozottan ellentétes azzal, amit én helyesnek tartok, Senkit nem lehet a szexuális orientációja alapján negatívan megítélni, pláne nem a nyilvánosság előtt.”

Ezt követően pedig kvázi megtörtént a lehetetlen: Novák Katalint meghívták az első Pécsi Pridera, ami szeptember 18-án kerül megrendezésre. A meghívásról a Háttér Társaság által küldött közleményből értesültünk, ennek tanúsága szerint a miniszter asszonyt szeretettel várják az eseményen. 

Mint írják: 

"Örömmel értesültünk róla, hogy Ön is elítélte Parragh László szándékosan félrevezető, melegellenes hangulatkeltő beszédét.

Ezért tisztelettel szeretnénk meghívni egy olyan történelmi eseményre, ami minden magyar demokrata életében egy mérföldkövet kell, hogy jelentsen. Szeptember 18-án rendezzük meg Magyarország első vidéki pride felvonulását, Pécsett.

Az I. Pécs Pride Felvonulást egy egyhetes emberi jogi fesztivál előzi meg, “Freedom of My Identity” címmel, ahol nemzetközi emberi jogi konferenciát, különböző szemináriumokat, műhelymunkákat, panel- és kerekasztalbeszélgetéseket, kulturális és gasztronómiai eseményeket kívánunk az emberi jogok témájában bemutatni. A fesztiválon kiemelt fókuszt kap a pécsi nemzetiségek, a cigányság, a zsidóság, valamint az LMBTQ+ közösség.

Az egyhetes emberi jogi fesztivál zárórendezvénye az I. Pécs Pride Felvonulás, melynek szlogenje: “Bárhol szabad!”. Egyetértünk Novák Katalinnal abban, hogy a szexuális orientáció magánügy, és mindenki a saját orientációjának megfelelően szabadon kell, hogy élhesse az életét. Az államnak feladata, hogy támogassa a családokat, és minden család számára biztosítsa a megfelelő jogi és társadalmi védelmet; biztosítsa a családoknak az örökbefogadáshoz, a mesterséges megtermékenyítéshez és a házassághoz való lehetőséget, szexuális orientációtól függetlenül - hiszen az minden állampolgárnak a magánügye.

Az LMBTQ+ emberek jogi és társadalmi egyenlősége ezzel szemben közügy: ezért is szerveztük meg Magyarország első vidéki LMBTQ felvonulását. A Pécs Pride a közösségeinkről és a hídépítésről szól. Azokról a hidakról, melyekkel átszelhetjük különbözőségeinket és meglelhetjük a kapcsolódás kínálta lehetőségeket. 

Ez pedig túlmutat az LMBTQ+ közösségen! 2021-ben, Magyarországon számos csoport tagjait éri hátrányos megkülönböztetés a munkahelyén, az iskolában, a családjában és az utcán egyaránt. Százezrek félnek attól, hogy bántalmazzák őket azért, mert mernek bátrak és önvalósak lenni. Nem elégszünk meg azzal, ha megtűrnek minket! Felemeljük hangunkat az LMBTQ+ emberekért, a Romákért, a Zsidó közösségekért, a helyi nemzetiségi csoportokért és azokért az Emberekért, akiknek 2021-ben, Magyarországon félniük kell. Nyitott szívvel várunk mindenkit, aki egyetért a fenti céljainkkal,  akár az LMBTQ+ közösség vagy más kisebbségi csoport tagjaként, támogató szülőként vagy barátként, mindenki jelenléte fontos! 

Meghívjuk Novák Katalin családokért felelős minisztert: ünnepeljük együtt a sokszínűségben rejlő értékeket, az egyén szabadságát és az összefogás erejét. Mutassuk meg szeptember 18-án, hogy bárhol szabadok lehetünk!

Szeretettel várva Miniszter asszony válaszát,

a Pécs Pride-ot és a Freedom of my Identity fesztivált szervező

Diverse Youth Network"

A Háttér Társaság egyébként egy a közösségi oldalukon megosztott posztban azt írta az ügy margójára: "Üdvözöljük Novák Katalin egyértelmű elhatárolódását Parragh László homofób kijelentésétől, de nem tudunk elmenni a képmutatás mellett. Pont a Novák által is szorgalmazott, a szexuális és nemi kisebbségeket a pedofíliával összemosó propagandatörvény miatt szaporodtak meg az ilyen szélsőségesen előítéletes megnyilvánulások."

Arról, hogy Novák Katalin reagált-e a meghívásra nincsenek információink, nyilvánosan egyelőre nem kommentálta az ügyet. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!      

Címlapkép: Novák Katalin, HírTv