40 nap elzárásra ítélte a bíróság a kutyáját felakasztó férfit

2021. július 9. 09:08 2021. júl. 9. 09:08

A Siklósi Járásbíróság a 2021. július 8. napján megtartott nyilvános előkészítő ülésen kihirdetett ítéletével H. L. vádlottat állatkínzás vétsége miatt 40 nap elzárásra ítélte.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott férfi 2020. január 6. napján a reggeli órákban felkereste egy baranyai településen élő ismerősét, akitől a vádlott ekkor egy keverék fajtájú, egy éves korú, nőstény ivarú kutyát kapott ajándékba. A vádlott szándéka az volt, hogy a kutyát terelőkutyaként fogja használni. Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!  

A vádlott a délelőtti órákban gyalogosan hazafelé indult lakóhelyére, az ajándékba kapott kutya nyakára pedig egy magával hozott bálamadzagot tekert póráz gyanánt, és azzal vezette az állatot. A vádlott útközben szemügyre vette az állatot, azt túl játékosnak ítélte, és úgy találta, hogy mégsem lesz alkalmas terelő feladatok ellátására, ezért elhatározta, hogy elpusztítja.

Ennek végrehajtása érdekében a vádlott a baranyai község határában található szántó felé vitte a kutyát, majd egy akácosba érve keresett egy olyan akácfát, amelynek ágai villaszerűen elágaztak. A vádlott a pórázként használt bálamadzagot a faág elágazásába illesztette, majd nagy erővel megrántotta a madzagot, amelynek következtében a kutya a levegőbe emelkedett, nyakcsigolyája pedig eltört, ekként a vádlott gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmazott, amely alkalmas volt arra, hogy annak pusztulását okozza.

A vádlott cselekménye következtében a kutya elpusztult, a halál oka a nyaki csigolyák törése volt. A vádlott a tetemet a bálamadzag segítségével a néhány száz méterrel arrébb található fás területre húzta, majd azt hátrahagyva távozott a helyszínről.

Az ítélet jogerős.

Forrás: Pécsi Törvényszék