Két év hat hónap börtönre ítélték a pécsi vasútállomáson újévkor késelő férfit

2023. november 10. 15:25 2023. nov. 10. 15:25

A Pécsi Törvényszék a 2023. november 8-án megtartott nyilvános tárgyaláson kihirdetett ítéletével B. Á. elsőrendű vádlott férfit életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt két év hat hónap börtönre és két év közügyektől eltiltásra ítélte. A bűncselekmény elkövetéséhez használt kést elkobozta, és kötelezte az elsőrendű vádlottat a mintegy félmillió forint összegű bűnügyi költség megfizetésére.

B. A. másodrendű vádlott férfi a 2022. december 7. napján tartott nyilvános előkészítő ülésen bűnösséget beismerő nyilatkozatot tett, ezért a bíróság a 2022. december 7. napján kihirdetett és jogerőre emelkedett ítéletével a másodrendű vádlottat csoportosan elkövetett garázdaság bűntette miatt 320.000 forint pénzbüntetésre ítélte.

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a vádlott férfiak 2022. január 1. napján az esti órákban a pécsi vasútállomás épületében tartózkodtak. Ugyanebben az időpontban I. J. sértett férfi, barátnője, G. V. M., valamint alkalmi ismerősük, Sz. C. nevű férfi is a pályaudvar épületében voltak.

21 óra 30 perc körüli időpontban Sz. C. a mobiltelefonját az épületben levő töltőre helyezte, közben a folyosó ablakpárkányára kirakta a több ezer forint készpénzét. B. A. másodrendű vádlott észlelte, hogy Sz. C. birtokában nagyobb összegű készpénz van. Odalépett hozzá és belenézett a táskájába, amit Sz. C. meglátott.

A másodrendű vádlott ezt követően biofüves cigarettát kínált fel I. J. és társai részére eladásra. Ezt a magatartását testvére, B. Á. elsőrendű vádlott helytelenítette, indulatosan megpróbálta eltávolítani I. J. és társasága közeléből.

A másodrendű vádlott mondta az elsőrendű vádlottnak, hogy pénz van náluk. A másodrendű vádlott célja arra irányult, hogy az általa felkínált biofüves cigarettát Sz. C. és társai elszívják, majd ennek következtében kialakult bódult állapotukat kihasználva a vádlottak a náluk lévő értékeket megszerzik. Az elsőrendű vádlott ezt nem akarta, indulatosan vitatkozott a másodrendű vádlottal, el is húzta őt a többiek közeléből.

I. J. a vádlottakhoz lépett, tisztázandó, hogy mi a bajuk egymással. Ekkor B. Á. elsőrendű vádlott a sértettet közepes erővel az arcán ököllel megütötte és meglökte, aki a földre esett, felkelt és ökölvívó állásba helyezkedett. A vádlottak által kiprovokáltan köztük a sértettel kölcsönös dulakodás alakult ki, melybe bekapcsolódott a barátja védelmében G. V. M. is.

A dulakodás során I. J. az elsőrendű vádlottat ellökte, majd megpróbálta megakadályozni a másodrendű vádlott és barátnője további dulakodását. Ekkor B. Á. elsőrendű vádlott elővette a nála levő, összecsukható, 70 mm pengehosszúságú zsebkését és azzal három ízben hátulról megszúrta a sértettet. A vádlottak és a sértett az állomás épületéből kiszaladtak. A sértett társaságában lévők észlelték a sérüléseit, és mentőt hívtak.

A vádlottakat a vasútállomás közelében a rendőrök elfogták és előállították.

A sértettnél az elszenvedett sérülések következtében jobb oldali, jelentős mértékű, a középvonali képletek balra tolódását eredményező légmell mérsékelt fokú mellűri vérgyülemmel, a jobb tüdő középső és alsó lebenyének sérülése, zúzódása, a jobb oldali hashártya mögötti tér vérgyüleme, mely a jobb vesét eltolta, továbbá a jobb vese felsőharmadának kb. 13 mm-es nagyságú folytonosság megszakításával járó III-as súlyosságú fokozatú sérülése alakult ki.

A sérülések gyógytartama – szövődménymentes gyógyulás esetén – külön-külön az arc repesztett sérülése esetében nyolc napon belüli, a mellüreg megnyílásával, tüdősérüléssel, légmellel, hashártya mögötti tér vérgyülemével és vesesérüléssel járó, szúrva metszett sérülések esetében nyolc napon túli, ténylegesen 2-3 hétben állapítható meg. A sértett által elszenvedett sérülések, különösen a légmell, valamint a tüdő és vesesérülés közvetlen életveszélyes sérülésekként értékelhetők.

A 2023. november 8. napján meghozott ítéletet az ügyész tudomásul vette, az elsőrendű vádlott és védője fellebbezést jelentettek be ellene, így az ítélet nem jogerős.