Pénzmosás családi vállalkozásban

2024. január 11. 09:19 2024. jan. 11. 09:19

A Pécsi Járási Ügyészség jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett pénzmosás és csalás miatt nyújtott be vádiratot egy bűnszervezet tagjai ellen.

A vádirat szerint a 38 éves nigériai állampolgár férfi és a 43 éves nő házastársak. 2021-ben csatlakoztak egy Afrikából irányított bűnszervezethez, melynek tagjai azzal a módszerrel követtek el csalásokat, hogy interneten keresztül felvették a sértettekkel a kapcsolatot, akiknek bizalmába férkőztek –többször szerelmi, illetve párkapcsolat ígéretével-, majd őket valótlan állításokkal rábírták arra, hogy az elkövetők által megadott bankszámlákra különböző összegeket utaljanak. A bankszámlákat kifejezetten erre a tevékenységre felkért személyekkel nyittatták, akik a számlára érkezett pénzt utasításra, ellenszolgáltatás fejében felvették, majd eljuttatták a csalóknak.

 

A házaspár a bűnszervezet többi tagjával internetes alkalmazásokon keresztül tartotta a kapcsolatot és azt vállalták, hogy beszerveznek másokat bankszámlák nyitására jutalékért. Kifejezetten bankszámla nyitására kérték fel a Budapesten hajléktalanként élő harmadik vádlott nőt, aki 2021-ben három pénzintézetnél is számlát nyitott, és megadta a házaspár számára nemzetközi pénzküldemény fogadásához személyes adatait is.

 

A házaspár a bűnszervezet tagjaitól kapott értesítést, ha a bankszámlákra pénz érkezett. A harmadik vádlott a bankban felvett pénzt minden esetben a házaspár női tagjának adta át, aki ezért alkalmanként 5.000 forintot fizetett.

 

A házaspár 2021 júliusában interneten keresztül kapcsolatba lépett egy nővel, akinek bizalmába férkőztek. Az egyik internetes beszélgetés alkalmával a sértettnek valótlanul azt állították, hogy nagy értékű csomagot küldtek neki, amit csak úgy tud átvenni, ha a behozatali vámot –több mint 350.000 forintot– megfizeti. A sértett a megjelölt összeget a megtévesztés hatására a harmadik vádlott egyik bankszámlájára utalta.

 

A vádlottak 18 sértettől kicsalt több mint 20.000.000 forint bűncselekményből származó pénz elidegenítésében működtek közre 2021-ben.

 

Mindhárom vádlottat jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntettével, a házaspárt továbbá csalás vétségével vádolja a Pécsi Járási Ügyészség.

 

A pénzmosás büntetési tétele két évtől nyolc évig, a csalás büntetési tétele két évig terjedő szabadságvesztés. Mivel a házaspár a bűncselekményeket bűnszervezetben követte el, a büntetési tétel felső határa velük szemben a kétszeresére emelkedik.

 

Forrás: Baranya Vármegyei Főügyészség