Rendőrség: nem nőtt a családon belüli erőszakos esetek száma Baranyában

2020. április 2. 10:50 2020. ápr. 2. 10:50

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság közlése szerint nem változott a kijárási korlátozás elrendelése óta a családon belüli erőszakkal kapcsolatos jogsértések száma a megyében.

A pecsma.hu kereste meg a megyei rendőr-főkapitányságot, hogy a kijárási korlátozás életbe lépése óta (március 28-tól április 11-ig tart, de meghosszabbítható) emelkedett-e a családon belüli erőszakkal kapcsolatos jogsértések száma, ugyanis erre hívta fel a korlátozás bevezetésekor a figyelmet több szervezet mellett Novák Katalin családügyi államtitkár is, hogy nőhet ez a szám.

A lap megkeresésére a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság úgy nyilatkozott, hogy 

"a családon belüli erőszakkal kapcsolatos jogsértések számában a korábbiaktól eltérő változás a megyében nem tapasztalható.

A rendőrség megyei sajtószóvivője ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a hozzátartozók sérelmére elkövetett erőszakos bűncselekményekről, kapcsolati erőszakról rendelkezésre álló adatok terén mindig is magas a látencia, csak következtetni lehet a probléma súlyosságára. Ennek az az oka, hogy sok alkalommal a sértett nem tesz bejelentést az őt ért bántalmazásról."

A rendőrség felhívta a figyelmet, hogy akinek a sérelmére bűncselekményt követtek el, vagy ilyenről tud, az hívja a 112-es segélyhívó telefonszámot. 

A lap szerint a nők elleni erőszakkal foglalkozó, a rendőrség által elindított Női NEM-program jelenleg is fut, ám a személyes találkozót most a vírushelyzet miatt szüneteltetik. Ez a program azoknak a nőknek segít, akik bármilyen típusú erőszak áldozataivá váltak, vagy pedig az ilyen cselekmények elhárításáról kívánnak információt kapni. 

Az országos kríziskezelő és információs telefonszolgálat az ellátórendszer szakképzett munkatársaival továbbra is az áldozatok rendelkezésre áll, az éjjel-nappal hívható telefonszolgálat a nap 24 órájában fogadja a hívásokat a 80-20-55-20-as számon. 

 

 

Forrás: Pécsi STOP/pecsma.hu