Több száz embert verhettek át - Hamis PCR-teszteket árult egy magyar bűnbanda

2021. október 12. 07:14 2021. okt. 12. 07:14

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet feljelentése alapján nyomozást folytat egészségügyi termék hamisítása és csalás miatt. A gyanú szerint egy magyar gazdasági társaság 2020-ban online felületen hirdetett és értékesített olyan COVID-19 PCR teszteket, amelyek hamisítványok, és tesztelésre teljesen alkalmatlanok voltak.

police.hu oldalon megjelent közlemény szerint a nyomozók a büntetőeljárás során megállapították, hogy az elkövetők cselekményüket pontosan összehangolva, a feladatokat egymás közt megosztva követték el. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!   

Egy olyan céget használtak fel a forgalmazáshoz, amelynek ügyvezetője a cégben érdemi tevékenységet nem végzett, csak a nevét adta ahhoz. A tesztként hirdetett és értékesített termékek valójában csak általános egészségügyi mintavevő eszközök voltak, melyeket átcímkéztek, és hamis azonosítókkal láttak el. Ezzel azt a látszatott keltették, mintha azok egy spanyol cég PCR tesztelésre alkalmas termékei lennének.

Ezidáig közel száz vásárló azonosítása történt meg, a további sértettek felkutatása folyamatosan zajlik. Az okozott kár mindeddig meghaladja a 7 millió forintot.

A Pécsi STOP tovább bűnügyi híreit itt találod! 

A nyomozás adatai szerint a hamisítás értelmi szerzője a 47 éves U.J. volt. A móri férfit 2021. október 6-án fogták el otthonában, ahol kutatást is tartottak, és lefoglaltak mindent, ami a bűncselekményhez köthető. Két veszprémi társát – a 66 éves Sz.T-t, valamint a 46 éves B.I.T-t – szintén eljárás alá vonták. Mindhármukat egészségügyi termék hamisítása és csalás miatt hallgatták ki gyanúsítottként. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!   

Forrás: police.hu 

Címlapkép: Illusztráció, Freepik