Feketelisták az Oroszországban működő magyar cégekről

2023. február 6. 09:26 2023. feb. 6. 09:26

Egy sor feketelista kering azokról a cégekről, amelyek az orosz-ukrán háború február 24-i kitörése után sem hagyták el Oroszországot.

A 444 szerint ilyen a leave-russia.org vagy a Yale Egyetem listája. A lap hangsúlyozza: az ezeken szereplő cégek nem szankciósértők, a szerkesztőknek erkölcsi, etikai aggályaik vannak, szerintük minden gazdasági kapcsolat az agresszort erősíti.

A 444 szerint a listák megbízhatósága hagy némi kívánnivalót maga után, tekintve, hogy olyan cégek is rajta vannak – Magyarországról például a Rába vagy a Zwack –, amelyek már hónapokkal korábban visszautasították, hogy bármilyen üzleti viszonyban állnának Oroszországgal. 

A nagy magyar cégek közül a Mol, a Richter Gedeon és az OTP szerepel a listán, de ott van az egészségügyi termékeket gyártó Sanatmetal vagy a Herendi Porcelánmanufaktúra is.

„Ezek az adatbázisok elég megbízhatatlanok, sajtóértesülések alapján is fel lehet rájuk kerülni – mondta Kalotay Kálmán, aki 1990-től 2021-es nyugdíjba vonulásáig Genfben dolgozott az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciájának (UNCTAD) munkatársaként.  „Kedvenc példám a Tungsramé, amiről azt írják, hogy abbahagyta a tevékenységét Oroszországban, miközben csődbe ment.”

A három nagy cégen kívül a többi elhanyagolható, van, hogy képviseletük sincs Oroszországban, legfeljebb eladják a termékeiket, ezzel ők sem sértenek szankciót. Ilyen alapon kerülhetett fel a Herendi Porcelánmanufaktúra.

Kérdés, miért akar egy cég Oroszországban maradni? A szankciókkal sújtott országban nagyon nehéz a mindennapi üzletmenetet fenntartani, az anyavállalattal való kapcsolatot, pénzügyi tranzakciókat, logisztikát megoldani vagy a Richter Gedeon esetében a gyógyszergyártáshoz szükséges alapanyagot beszerezni. A maradás mellett szól ugyanakkor, hogyha véget ér a háború és feloldják a szankciókat – ahogy Kalotay Kálmán fogalmaz – „valamilyen Oroszország még mindig lesz, ahol valamilyen üzleti tevékenységet folytatni lehet”.

Ezért fontos egyes cégeknek megtartani a pozícióikat, ráadásul a konkurensek esetleges távozásával kisebb lesz a verseny, és a kivonuló cégek helyi vagyonát is olcsóbban meg lehet szerezni.