Korózs Lajos: bajban van a kormány és bajban van a magyar társadalom jelentős része is

2024. október 24. 06:20 2024. okt. 24. 06:20

Hónapról hónapra csak dicshimnuszokat hallunk a kormányzati propaganda jóvoltából a bruttó átlagkeresetek növekedéséről, az infláció csökkenéséről és a gazdasági fellendülésről. A valóság és az adatok azonban rendre megcáfolják a kormányt. Most a KSH kereseti statisztikája mutatja meg, miért nem érzik az emberek az állítólagos javulást - írja az MTI Országos Sajtószolgálatán keresztül kiadott közleményében Korózs Lajos, az MSZP elnökhelyettese.

Mit mutatnak az adatok? - teszi fel a kérdést Korózs Lajos, amelyre válaszul a legfrissebb statisztikai adatokat idézi.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 628 800 forint volt, 13,1%-kal magasabb az egy évvel korábbinál, ennek nettója azonban 418 ezer forint, a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset mediánértéke pedig 360 100 forint. Ki kell emelni, a nemzetgazdasági ágak és a területi különbségek rendkívüli módon éreztetik hatásukat a fizetéseken. Az energetikai ipar és infokommunikáció terén a havi egymillió forint is megszokott, a mezőgazdaságban, a szolgáltatóiparban és a vendéglátásban pedig 400 ezer forint, a szociális ágazatban 230 ezer forint, az építőiparban mindössze 330 ezer forint az átlagkereset. A fővárosi, győri vagy székesfehérvári keresetek pedig teljesen más pályán mozognak, mint a békési, nógrádi, szabolcsi fizetések.

A reálkeresetek a KSH szerint 9,4%-kal nőttek a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért 3,4%-os növekedése mellett. Akkor viszont miért nem élnek jobban az emberek? Miért nem nő a fogyasztás, miért van mélyrepülésben az ipar, az építőipar, a kereskedelem? - kérdezi az MSZP politikusa.

Korózs Lajos szerint a probléma az, amit Nagy Márton sem képes megérteni. Egyes ágazatokban lehet, hogy reálbérnövekedés volt, a nemzetgazdaság egészében azonban közel sem akkora, hogy az a fogyasztás érzékelhető növekedésében lecsapódott volna. Továbbá az elmúlt években elinflálódott tartalékokat is próbálják pótolni az emberek, valamint a különféle kölcsönöket is fizetik, melyeket életszínvonaluk fenntartásáért vettek fel korábban.

Végezetül - folytatja az MSZP elnökhelyettese -, felfedezhető egy óvatossági motívum is a társadalom viselkedésében, hiszen a covid alatt megtapasztalták a drasztikus jövedelem-visszaesést, azok reálpozíciója pedig mostanra állt vissza a 2019-es szintre.

Korózs Lajos szerint egy szomorú ténnyel is szembe kell nézni. Az átlag alatti jövedelemmel rendelkezők jelentős része elszegényedik, ez pedig fékezi a fogyasztást is. Ez mutatkozik meg az áfabevételek közel 1000 milliárdos bevétel elmaradásában is. Egy szó, mint száz: bajban van a kormány, és bajban van a magyar társadalom jelentős része is - írja közleményében az MSZP elnökhelyettese.

Forrás: hirklikk.hu