Tóth Bertalan: a Fidesz végleg letépte magáról a demokratikus álarcot

2024. október 23. 15:50 2024. okt. 23. 15:50

1956 őszén a magyar nép úgy döntött: nemet mond a diktatúrára és az elnyomásra. Nagy többségük egyetértett abban: független köztársaságot, szabadságot, demokráciát, szólás- és sajtószabadságot, többpártrendszert, fejlődést, jólétet akarnak – írja Facebook-bejegyzésében Tóth Bertalan.

Az MSZP frakcióvezetője szerint ’56 elbukott, a rendszerváltás után mégis fel-felcsillant a remény: Magyarország mindezt megvalósíthatja, de legalábbis elindult a szabadságba és biztonságba vezető úton.

Tóth Bertalan szerint Orbánékkal csaknem ugyanoda kerültünk vissza, mint a forradalom idején:

„Magyarországnak ma olyan miniszterelnöke van, aki nemhogy szemet huny, hanem kifejezetten támogat egy olyan katonai akciót, amely egy, a szabadságát féltő, szerető nép elnyomásáról, ártatlan tagjai irtásáról, megöléséről szól. Szembeköpi a forradalom emlékét, hiszen egy agresszort támogat. Ez ellen tiltakoznunk kell, és mi folyamatosan tiltakozunk! Ma is! Orbán kormánya gyáva, áruló, és megadáspárti: gond nélkül kiszolgáltatná hazánkat is az oroszoknak. A miniszterelnök politikai igazgatója, eddig minden következmény nélkül, beismerte: ellenállás nélkül beengednék az orosz seregeket hazánkba, ha megtámadnának minket.”

Az MSZP politikusa szerint a Fidesz végleg letépte magáról a demokratikus álarcot. Orbán és társai már nem törődnek semmilyen látszattal: „már nem a lóláb lóg ki, hanem az egész ménes!”

Tóth Bertalan úgy véli, az Orbán-kormány ma ugyanazt teszi, amire 68 éve nemet mondtak a magyarok: üldöz és támad mindenkit, aki nem osztja az ő álláspontját, legyen az hazai vagy nemzetközi politikai, gazdasági, vagy akár a szociális vagy az oktatási szférában tevékenykedő szereplő. Szerinte Orbán kormánya lábbal tiporja a jogbiztonságot és a jogegyenlőséget, elfojtja a vélemény szabadságát, kontrollálja a sajtót, tagadja a szolidaritást. Lassan egy emberöltő óta tart politikai és gazdasági ámokfutása.

„Diktatúrákat szolgál ki feltétel nélkül, despotákkal barátkozik, a szabad világ és Európa egységének nekiront, a világ vezetői közül csak a szélsőjobboldalon keres politikai partnereket, a magyarok lába alól pedig végtelenül korrupt rendszerével már ki is lopta az egész országot! Polipkarjai lenyúlnak még a tüntető tizenéves diákokért is, akiket képes tízezrekre megbírságoltatni azért, mert nem a járdán vonulnak! Településeinket pedig nem tankokkal rombolja, hanem azzal, hogy egyszerűen ellopja a fejlesztésekre szánt pénzt!”

Az MSZP frakcióvezetője szerint az elnyomás eszközei 1956 óta ugyan finomodtak és modernebbek lettek, de a lényeg ugyanaz: az ellenfelek megfélemlítése, gyalázása, morális és gazdasági megsemmisítése, félelem- és gyűlöletkeltés, bűnbakképzés, manipuláció és korrupció minden mennyiségben.

„Ez a rezsim szégyent hoz ránk, magyarokra! Nem tiszteli ’56 hőseinek céljait, és feléli gyermekeink jövőjét! Orbánék adósságba vernek bennünket, idegen érdekek miatt telepítenek szennyező akkumulátorgyárakat, elvéve a földjeinket és vizeinket!”

Legyen világos: Orbán és kormánya nem a magyar emberek érdekét szolgálja! – írja Tóth Bertalan, hozzáfűzve: ezért új rendszerváltásra van szükség!

Tóth Bertalan szerint újra küzdenünk kell 1956 céljaiért: „az elnyomás megszüntetéséért, a szabadságért, a demokráciáért, az esélyegyenlőségért, a szólás- és sajtószabadságért. Mindegyik jár az ország minden polgárának! Egyiket sem lehet megtagadni egy magyartól sem, sem forrásmegvonással, sem fenyegetőzéssel!”

Forrás: hirklikk.hu