A washingtoni magyar nagykövetség amerikai alkalmazottja egyeztet a trumpistákkal

2024. október 24. 14:55 2024. okt. 24. 14:55

Magyarország washingtoni nagykövetségén dolgozik magyar adófizetői pénzen politikai asszisztensként az amerikai Taylor James Ragg. A szélsőjobboldalon aktív, 29 éves Ragg feladata a követségen, hogy kapcsolatot tartson a trumpistákkal. 

A Szabad Európa kiterjedt nyomozása szerint Ragg legalább hét éve aktív az amerikai szélsőjobboldalon. Tüntetett a fehér felsőbbrendűségért és kapcsolatban volt Magyarországon is ismert fajvédővel. Legalább 2021 februárja óta dolgozik a washingtoni magyar nagykövetségen politikai asszisztensként. 

Karrierje már régebben elkezdődött. Korábban törölt Facebook-profiljával több szélsőjobboldali csoportba belépett és több ilyen eseményt visszaigazolt. Ennek a lap szerint azért van jelentősége, mert ezekben a csoportokban szerveződött az a 2017. augusztusi, charlottesville-i esemény, amelyen ő is ott volt. A demonstráció előestéjén egy előre be nem jelentett fáklyás felvonulást tartottak a fehér felsőbbrendűségért tüntetők a városi egyetem campusán. Az ott készült felvételek szerint az eseményen Ragg is részt vett, a felvonulásról készült videók alapján arcfelismerő szoftverekkel sikerült őt a Szabad Európának azonosítania. 

A hét évvel ezelőtti felvonulás erőszakba torkollott, mert a fehér felsőbbrendűséget hirdetők rátámadtak a pár tucatnyi ellentüntetőre. Egy ember meghalt és több mint tucatnyian megsérültek, amikor az egyik szélsőjobboldali demonstráló az ellentüntetők közé hajtott a kocsijával. A Szabad Európának arról nincs információja, hogy Ragg részt vett volna bármilyen erőszakos cselekményben, rendőrségi eljárás sem indult ellene. Az akkori elnök, Donald Trump össztűz alá került, mert nem ítélte el a fáklyákkal masírozó extrémistákat, csupán általánosságban szólalt fel az erőszak ellen. Ezt a mai napig felemlegetik politikai ellenfelei. Trump akkor olyanokat mondott, hogy „mindkét oldalon voltak kiváló emberek”. 

Ragg nem csak az interneten tartotta a kapcsolatot a szélsőjobb meghatározó arcaival. Több eseményen együtt látható Richard Spencerrel, az új amerikai szélsőjobboldal egyik meghatározó, hírhedten nacionalista figurájával. 

Spencer 2014-ben Budapestre hirdetett fajvédő konferenciát, amelyet betiltottak. Az elrendelt beutazási tilalom ellenére, mégis Magyarországra jött, egy budapesti kocsmában letartóztatták, majd kiutasították az országból. Még 2016 áprilisában lefilmezték náci karlendítés közben, az év végén pedig „Heil Trump” kiáltással üdvözölte a választások végeredményét, amit hallgatósága szintén karlendítéssel viszonzott.

A Szabad Európa információi alapján Ragg már egészen fiatalon komolyan vette politikai karrierjét, fontos helyekre is eljutott Washingtonban. 2021 nyarán – már a magyar nagykövetség alkalmazottjaként – Ragg részt vett a Forge Leadership Network egyik eseményén. A Forge egy konzervatív vezetőképző az Egyesült Államokban, célja, hogy összegyűjtse és képezze azokat a fiatalokat, akikből a következő generáció konzervatív vezetői válhatnak.

Ragg ott volt a tavaly márciusi amerikai CPAC-n is, amelyet a Maryland állambeli Fort Washingtonban rendeztek. Az eseményen részt vett az amerikai szélsőjobb több, Magyarországon is ismert szereplője, Ragg pedig egy igazi Orbán-rajongóval fotózkodott. A Fort Washingtoni CPAC-n Magyarország is képviseltette magát. Törcsi Péter, a magyarországi CPAC-t szervező, kormányközeli Alapjogokért Központ operatív igazgatója és Ernyei Magor, az Alapjogokért Központ nemzetközi igazgatója (volt államtitkár, korábbi washingtoni nagykövethelyettes) pózolt Nicole Nogrady trumpista énekes-színésznővel, aki közösségi média oldalain különböző összeesküvés-elméleteket terjeszt.

A rendezvényen maga Donald Trump is beszédet mondott, és több olyan, a Trump-világban fontos ember vett részt, aki korábban a Fidesz környékén is felbukkant. Közöttük van Sebastian Gorka, vagyis Gorka Sebestyén, Orbán, majd Trump magyar származású szélsőjobbos kapcsolatokkal rendelkező egykori tanácsadója, valamint Steve Bannon, Trump egykori tanácsadója, akit Orbán éppen a washingtoni nagykövetségen fogadott az idén márciusban. Bannon korábban járt Budapesten is, 2018-ban a Várkert Bazárban adott elő. 

A Szabad Európa megkereste a washingtoni magyar nagykövetséget és Taylor James Ragget is, de a cikk megjelenéséig nem kaptak választ. 

Forrás: hirklikk.hu