Pulai András: a hívőknek narancs van a szívük helyén

2023. június 9. 15:05 2023. jún. 9. 15:05

El fog jönni az a pillanat, amikor érezni fogja az Orbán-kormány, hogy nincs tovább, és el kell döntenie, hogyan van vége. Úgy, hogy esetleg sokan mennek a börtönbe, vagy egy kontrollált átmenettel – mondja a Klikk Tv Mélyvíz című műsorában Pulai András, a Publicus Intézet vezetője. Szerinte, ha az Európai Parlament akar valamit, akkor azzal egyre nehezebb szembe menni.  

Az Európai Parlament nagy többséggel elfogadott politikai kezdeményezéséről – amely szerint Magyarországot nem illetné meg jövőre az Európa Tanács soros elnöki címe –, Pulai Andrásnak az a véleménye, hogyha az EP valamit nem akar, akkor egyre nehezebb szembe menni vele akár a Bizottságnak, akár a Tanácsnak. Miután három és fél az egy arányban – 442 igen, és 144 nem szavazat – mondták: nem biztos, hogy a magyar kormány jelen pillanatban alkalmas vagy méltó arra, hogy egy ilyen feladatot betöltsön, azért annak súlya van. Hiszen nem jönnek az EU-s pénzek. 

Nyilván az európai politikát közelről nem követi az átlag magyar választó, mert fontosabb az idea, az eszme, amit Európa képvisel. De szerinte azért érdemes lenne megnézni, hogy kik szavaztak az Orbán-kormány mellett az előterjesztés ellenében. Elsősorban a szélsőséges, szélsőjobboldali politikus, identitás frakció, illetve más egyéb szélsőséges elemek voltak azok. Tehát az Orbán Viktor által követett politikai irányvonal az az európai kultúrkörön belül szélsőjobbra sorolódik. 

Nyilvánvaló, hogy ez Magyarországon hova kerül, de az a helyzet jelen pillanatban, hogy a Fidesz dönti el, kedveljük-e ezt a helyzetet vagy sem. Erre használja a médiafölényét, médiakormányzást csinál. Így azt is például, hogy egy ellenzéki politikus meg a Fidesz mit gondol, mind a kettőt a Fidesz dönti el a nyilvánosságban. Hogyha az ellenzéki politikus gondol és mond valamit, akkor a Fidesznek mindig van tízszer, százszor annyi pénze, hogy elmondja, valójában nem is azt gondolja. Vannak kivételek, kivételes helyzetek, amikor ezt nem tudja megtenni, de ez a főszabály, és addig, ameddig valaki nem lesz képes arra, hogy ebből kirángassa az ellenzéki politikacsinálást, addig Pulai azt gondolja, hogy ez marad. Szerinte most a média sokkal szigorúbb, sokkal kevésbé szabad, mint a '80-as évek második felében volt.

Akkoriban a rendszerváltásnál az MSZMP-s meg az akkori kádárista elitnek egy része érdekelt volt abban, hogy legyen egy részben általuk kontrolált átmenet, amit egyébként mindenki el is fogadott. „Ne felejtsük el például azt, hogy Stumpf István feleségének az apja, belügyminisztere volt Kádárnak a '80-as években. Ugye ő meg akkor a Fidesznek második embere volt fontosság szempontjából”. Potenciálisan valami hasonló helyzet lesz most is. El fog jönni az a pillanat, amikor érezni fogja a mostani rezsim, hogy neki nincs tovább, és el kell döntenie, hogy hogyan legyen vége: vagy egy nagy „beszakadással”, amikor esetleg sokan mennek a börtönbe, vagy egy kontrollált átmenettel – mondta a Publicus Intézet vezetője.

Az ellenzéknek most még nincs egy olyan megkérdőjelezhetetlen vezetője, akire azt gondolnák a választók, hogy ő az, aki ki fog minket vezetni abból a káoszból, amibe az Orbán-kormány vitt. A választóknak érezniük kell, hogy a vezető a magyar emberekért mindent megtesz, és akár ezen a falon is átmegy, és ha kell, élő adásban is megteszi ezt. Bajnai Gordont a saját ambíciójának a hiánya fosztotta meg ettől a lehetőségtől, Márki-Zay Péternek volt akarata, és vágya, de nem volt politikai mélysége. Itt van kvázi családi, önjelöltként Dobrev Klára, ahol pont a család az, ami erős visszahúzó tényező. Szinte lehetetlen elhitetnie a választókkal, hogy ő egy önálló entitás – sorolta Pulai, aki szerint egy új szereplőre van szükség, akiről úgy gondolja, hogy valószínűleg már köztünk jár, csak mi nem tudjuk, hogy ki az.

A Fideszen belül nagyon sok törés, belső harc és belső küzdelem van, amelyek nagyon ritkán kerülnek a napvilágra, de olyankor a mainstream nyilvánosság elhessegeti, „ez nem is komoly, ez nem lehet”. Hogyha egy ellenzéki párton belül van egy ilyen, akkor aztán fél éven keresztül azon ugrálnak. Németh Péterrel egyetértettek abban, hogy most erősen rákezdett a Fidesz, elkötöttek pár száz millió forintot megint negatív kampányra, naponta jelennek meg cikkek ebben a dimenzióban, ahol például most tétlenséggel vádolják Karácsony Gergely főpolgármestert.

Pulai András szerint azonban a budapesti polgárok átlátnak ezen a szitán, mert ha egy fővárosi kutatásban megkérdezik, hogy például bizonyos fejlesztések miért nehezen valósulnak meg, vagy miért akadályozottak, akkor az emberek a kormányra mutogatnak, mert pontosan tudják, hogy milyen játékot játszik. „Ha valahol, akkor Budapesten látják, hogy mi történik a gazdaságban, az Európai Unióban, illetve a világ más részén.” Ez körülbelül 70-80 százaléka azoknak az embereknek, akik ezen átlátnak, és ahogy mondta, a „maradéknak” is nagy része tudja, miről van szó, csak nem akarja elhinni, mert nekik narancs van a szívük helyén.

A Klikk Tv Mélyvíz című műsorát itt nézhetik meg.

Forrás: hirklikk.hu