Lázas munka zajlik a Pécsi Nemzeti Színház mindkét színpadán

2021. szeptember 28. 09:14 2021. szept. 28. 09:14

Október 2-án 19.00 órakor A Kamaraszínházban A tanítónő, a Nagyszínházban október 9-én 19.00 órakor a Valahol Európában kerül színre.

A Kamaraszínházban október 2-án 19.00 órakor Bródy Sándor A TANÍTÓNŐ című falusi életképe kerül bemutatásra, a címszerepben Darabont Mikolddal, Funk Iván rendezésében.

Egy magyar faluba új tanítónő érkezik. Vonzó személyiségének, kisugárzásának köszönhetően hamar észrevéteti, megszeretteti magát a közösséggel. Felvilágosult gondolkodása, erkölcsi tartása ugyanakkor a falu maradi elveivel, merev hierarchiájával összeütközésbe kerülve egyre ellentmondásosabb helyzetbe sodorja. Amikor a helyi hatalmasság fiával egymásba szeretnek, végleg kihívja maga ellen a sorsot, és a falu vezető emberei hadjáratot indítanak ellene. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

Bródy Sándor századfordulón született műve máig fájóan aktuális, és drámairodalmunk kiemelt alkotásai között a helye.

 

A Nagyszínházban október 9-én 19.00 órakor lesz a VALAHOL EURÓPÁBAN című musical premierje, Balázs Béla és Radványi Géza azonos című filmforgatókönyve alapján, Vidákovics Szláven rendezésében.

Dés László zenéje, Nemes István dalszövege, Böhm György-Korcsmáros György-Horváth Péter szövegkönyve nyomán az idősebb generációnak ismerősen csengő dallamok, elhíresült szövegek köszönnek vissza Radványi Géza azonos című filmjének zenés változatában, mely a legsikeresebb magyar musicalek egyike.

Ez is érdekelhet: Megéri bérletet váltani a Filharmónia Magyarország koncertjeire - Mutatjuk, mivel készülnek az évadra

Olyan dalok hangzanak el, mint a „Zene, az kell”, a „Mi leszek, ha ...” és természetesen a címadó dal, a „Valahol Európában”. De úgy a darab, mint a pécsi előadás is, szándékai szerint az ifjabb korosztályt is meg kívánja megszólítani, a körülöttünk levő világra szemet nyitni, a kiút keresés közben szórakoztató formában elgondolkodtatni.

 

A mára már klasszikussá lett alkotás hősei - gyerekek és felnőttek - egyaránt példát adnak emberségből, szolidaritásból, hűségből, a szabadságba vetett hit erejéről, amivel méltóképpen emlékezhetünk meg mindazokról, akik életüket áldozták és áldozzák nagy ügyekért, vagy csak elszenvedői a történelemnek. Simon Péter humanista zenész a gyerekektől kapja vissza az életbe vetett hitet. Így a tragikus történet mégis kiutat mutat a reménytelenségből. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

Címlapkép: Pécsi Nemzeti Színház, Wikipédia