Emlékhellyel emlékeznek meg a hősi mecseki láthatatlanokra

2023. november 15. 08:47 2023. nov. 15. 08:47

Az emlékhelyet a kisbattyáni vadászház közelében avatták fel, a mecseki láthatatlanok történetének közelmúltban feltárt eseményeihez kapcsolódva - tájékoztatta a Pécsmát a Mecsekerdő Zrt.

A mecseki láthatatlanok története rövid, ám jelentős és örök emlékezetű ellenálló mozgalom, mely az 1956-os forradalom és szabadságharc egyik fontos epizódja. Az események Kisbattyánhoz kötődnek, ahol az id. Czuczor Ferenc vezette kisbattyáni nemzeti bizottság vezetője volt, és a szovjet csapatok bevonulását követően menedékül átadta a kisbattyáni vadászházat a láthatatlanok számára.

November 11-én a Mecsekerdő Zrt. avatott emlékhelyet a vadászház közelében, melynek kopjafáját a sásdi erdészet készíttette. Az eseményen részt vett ifj. Czuczor Ferenc, az egykori erdész fia, a kisbattyáni események feltárását vezető személy, Pólya Viktor, a Magyar Cserkészszövetség igazgatója, Ripszám István, a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatója, Bagdán Levente, a Sásdi Erdészet igazgatója, valamint a 673. sz. Pius cserkészcsapat.

A 1956-os kisbattyáni események egyik résztvevője, Horváth Glória, aki akkor 10 éves volt, és édesapjával, Horváth József újságíróval, oldalkocsis motorkerékpárral biztosította az ellátmányt az ellenállóknak, az avatáson emlékplakettet kapott a Mecsekerdőtől, együtt dr. Bihari Lajossal és ifj. Czuczor Ferenccel.

 

Fotók: Mecsekerdő Zrt.