Közgyűlés: egy perces néma csenddel álltak ki Iványi Gábor mellett a nem fideszes képviselők

2022. február 22. 09:01 2022. feb. 22. 09:01

Február 22-én tartja idei, harmadik soron következő közgyűlését a pécsi képviselőtestület. Bár a képviselők a múlt héten is tanácskoztak, ám akkor egyetlen egy napirendi pontot vitattak meg, majd fogadtak el. Egy héttel ezelőtt ugyanis kizárólag a költségvetés volt a téma a közgyűlésben, ma azonban 20 napirendi pont kerül majd megvitatásra.

A mai tanácskozás során számos téma kerül majd terítékre, egyebek között a vársofejlesztéssel kapcsolatos kérdések, a vásárcsarnok, a kedvezményes telekvásárlási program, de szó lesz a nagyárpádi csomópont korszerűsítéséről is. A közgyűlést itt lehet élőben követni. 

Kapcsolódó: Közgyűlés: a város költségvetése volt a mai egyetlen téma

A 9 órakor kezdődő közgyűlés zárt üléssel indult. A zárt ülést követően megállapították a határozatképességet. Ezt követően Péterffy Attila, Pécs polgármestere közölte, hogy Kunszt Mártának adja meg ügyrendi kérdésben a szót., aki javasolta, hogy a közgyűlés vállaljon szolidaritást Iványi Gábor szervezetével, mert méltánytalannak tartják, ami velük történt a hétfői napon. Ezt követően állva, egy perces néma csend mellett vállaltak szolidaritást a képviselők - kivéve a fideszesek - valamint a polgármester és az alpolgármesterek Iványi Gábor és az egyesülete mellett. 

Mint arról a Pécsi STOP is beszámolt hétfő reggel nagy erőkkel szállta meg a Nemzeti Adó és Vámhivatal a hajléktalanokat segítő Oltalom Karitatív Egyesület irodáit. 

A helyszínen, a Dankó utca 11-13. alatt körülbelül harminc sárgamellényes NAV-os jelent meg, akiket a kötelező iratmegőrzésre használt helyiségekbe engedtek be. Az egyesület vezetője, Iványi Gábor a lapnak azt mondta, „nyilvánvalóan politikai üzenetről van szó” azután, hogy a személye felvetődött esetleges államfőjelöltként, ő pedig több kormánykritikus megjegyzést is tett. Kapcsolódó: Iványi Gábor: egyház elleni üldözésnek veszem, amit csinálnak!

Ezt követően Csizmadia Péter (Fidesz) kért szót, aki show-műsornak nevezte a történteket, közölte, látszik, hogy kampány van, majd közölte, hogy Iványi Gáborék szervezete kapcsán, hogy a megalapozott gyanú szerint százmilliókkal tartozik az adóhatóságnak, ezért indított a NAV eljárást a szervezet ellen, Csizmadia szerint pedig, amit a baloldal művel, az politikai cirkusz. "Gratulálok, ez szerintem önöket minősíti" - zárta gondolatmenetét a képviselő.

Ezt követően kért szót ismét Kunsz Márta, aki fontosnak tartotta kiemelni, a tisztánlátás végett, ők úgy értelmezik, hogy a magyar állam viszont milliárdokkal tartozik a szervezetnek, mert nem ismerte el kisegyházként őket, ezért pedig nem kapnak állami támogatást. 

Ezt követően Csaba István (MSZP) szólalt fel, aki Csizmadia Péterhez intézett kérdést. Felszólalásában arról beszélt, hogy Csizmadia a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság elnökeként szerves része volt a fideszes városvezetésnek, most pedig mint a pénzügyi és ellenőrző bizottság elnökeként bizonyára tisztában van Pécs gazdasgi helyzetével, s azzal, miként jutottunk odáig, hogy az állam 2014-ben átvállalta Pécs teljes adósságát, mindezt azért, hogy ők, a fideszes városvezetés tiszta lappal indulhasson. Ezt követően azonban 2017-ben nyilvánosságra került, hogy sikerült mindössze három év alatt ismét egy komoly adósságot összehozniuk, az államnak pedig egy azonnali, 12,5 milliárdos gyors segélyt kellett nyújtania Pécsnek, így tudták elkerülni a teljes csődöt. Csaba Istán kiemelte, hogy a fideszes képviselők azt is gyakran elfelejtik közölni a választókkal, hogy a gyorssegély mellé még egy ellenőrző testületet is kaptak a nyakuk,ba aki ellenőrzik a ávros minden egyes lépését. 

 

 

"Mi, a jelenlegi városvezetés arra vállalkoztunk, hogy meg fogjuk oldalni ezt az Önök által elődidézett nehéz helyzetet, arra viszont nem számítottunk, hogy még a világjárvány idején is a segítség helyett sarcolni fogja a kormány a pécsieket. Az Önök kormánya elvonta az iparűzési adó felét, ami évente nagyjából kétmilliárd forint bevétel kiesést jelent, a korábbi 60 százalékos elvonás után elvonták a maradék 40 százalék gépjárműadót is.ami évente nagyjából 500 millió forintnyi bevételkiesést jelent, továbbá bevezették az ingyenes parkolást aminek semmi haszna nem volt a védekezés szempontjából, ez 600 millió forintnyi bevétel kiesést jelentett városunknak. Mi ebben a nehéz helyzetben fordultunk a kormányhoz, azzal a kéréssel, hogy az önök örökségéül hagyott adósságnak az idei első részét, a 1,75 millárd forintnyi törlesztőrészlete ne idén kelljen törleszteni. Nem azt kértök, hogy ne kelljen visszafizetni, csak azt, hogy ne most. A Belügyminisztérium erre is nemet mondott. Hol vannak ilyenkor Önök, hogy Pécs város lakosságát támogassák azzal a legendás lobbi erejükkel?"

 

- tette fel a kérdést Csaba István.  

Ezt követően Hári József (Fidesz) kérdezte azt a polgármestertől, lehetséges -e, hogy Märcz Róbert nevét vegye fel a pécsi műjégpálya. Auth Istvántól pedig azt kérdezi, miért állít valótlanságot a nemzetiségi tanácsnok vele kapcsolatban, Péterffytől pedig azt, miként viszonyul ehhez.

Ezután Bognár Szilvia, független képviselő tette fel a kérdését. Esztergár Lajos, volt pécsi polgármester kapcsán tette mindezt, aki a holokauszt idején némaságával asszisztált pécsiek deportálásához a világháború idején. Jelenleg önkormányzati intézmény, valamint utca is viseli a nevét a városban. Mikor lép a városvezetés az esztergártalanítás érdekében? - kérdezte Bognár. 

Ezt követően módosítják a 2021-es költségvetést. Ezen a ponton Péterffy Attila elmondta, hogy több mint 34 milliárddal emelkedik a tavalyi költségvetés főösszege, 49,2 milliárdról 83,8 milliárdra.

Erre Barkóczi Csaba (Fidesz)  úgy reagált, hogy tetszik neki az előterjesztés, ugyanis a Péterffy Attula által jegyzett előterjesztésben le van írva, hogy növekedtek az állami támogatások, továbbá szerinte a 2021-es költésvetésből az is látszik, milyen jelentős plusszal vették át a város a korábbi városvzezetéstől. Erre Péterffy úgy reagált reméli, hogy Barkóczi 2024-ben rá szavaz majd. 

Ezután Csizmadia Péter (Fidesz) kért szót, aki elmondta, hogy az utolsó negyedévben 2,7 milliárddal több központi támogatás érkezett az önkormányzathoz. Továbbá kiemelte, az óvodapedagógusok bérére valamint a gyermekétkeztetésre is érkezett plusz pénz. Illetőleg arról is beszélt, hogy száz százalékos kompenzáció érkezett az iparűzési adó elvonása miatt is. "Pécs kivételes helyzetben van, talán még egy önkormányzat kapott ilyen mértékű kompenzációt." Csizmadia arról is beszélt, hogy az önkormányzat 12,7 millió forinttal akarja támogatni a Pécsi Kommunikációs Közponnak, ezzel pedig nem ért egyet, ugyanis szerinte jelenleg nincs Pécsett kiegyensúlyozott önkormányzati média. Ócska propagandakiadványnak nevezte a lapot, - aminek azért ismért van egy diszkrét bája, röviden csak annyit mondanánk City7-. Csizmadia közölte, hogy a városvezetés jó dzsenti módjára osztogatja a plusz pénz a központi támogatásokból, beszélt holdudvarról is, - ami szintén kissé visszatetsző, itt csak annyit fűznénk hozzá, Mészáros Lőrinc. 

Ezek után Kővári János (ÖPE-KDNP) - aki a múlt héten betegség miatt hiányzott - közölte, hogy a 2021-es költésgvetésből látszik, hogy nem csökkent az az iparűzési adó, ahogy ezt a városvezetés előrevetítette. Mint mondta a városvezetés az év elején még azzal riogatta a pécsieket, hogy leáll a tömegközlekedés, és működési problémák lesznek. Ez azonban nem következett be, Kővári szerint pedig most folytatják a riogatást, ezen a ponton nagy eséllyel az aláírásgyűjtésre utal. "Minden, a járványhelyzet okozta nehézség mellett egyáltalán nem olyan drámai a helyzet, ahogy azt a városvezetés bemutatja" - mondta, majd közölte, az nem igaz, hogy az állam nem támogatja a várost.

Erre Péterffy Attila csak annyit reagálta, elég nagy baj, hogy Kővári országgyűlési képviselőjelöltként nem érti a város helyzetét. 

Ezután Kővári János azt mondta, szerinte beszédes, hogy a városvezető frakció tagjai hallgatnak, a 2021-es költésvetés kapcsán, majd közöte, hogy a város adóssága a 2010 előtti időszakból származik, ami 2010-ben 42 milliárd forint volt. Erre Péterffy csak annyit mondott, azért nem reagálnak városvezetői frakció tagjai, mert érdemi felvetés nem volt. 

Ezt követően Nyőgéri Lajos alpolgármester kért szót, aki elmondta, Kővári János hadilábon áll a számokkal és a tényekkel is. Mint mondta a 2010 előtti városvezetés utakat újított fel, csatornázott, azóta sem látott mértékű panelfelújítási programot indított, kulturális fővárosi projekteket indított. Ezek a pénzek ezekre a célokra mentek el. Kapcsolódó: Közgyűlés: Kővári Jánosnak meggyűlt a baja a számokkal, amikor a költségvetéssel példálózott

Erre Kővári azzal reagált, hogy Nyőgéri három céget döntött be, így szerinte jobb nem rá hallgatni, ha számokról van szó. 

Mindezek után Csizmadia Péter kért ismét szót, aki közölte, a városvezetés 2,5 éve nem végez érdemi munkát szerinte. "Egy dolog menti önöket, ez pedig a világjárvány." Továbbá kiemelte, hogy a magyar kormány menedzselte kiválóan a járvány helyzetet, itt a városvezető frakció részéről kisebb nevetés hallatszott. Csizmadia közölte, hogy persze lehet nevetgélni, de szerinte az elvont pénzek jó helyre, például az egészségügyve mentek. "A megmaradó forrásokkal rosszul sáfárkodnak, a haveroknak osztogatnak pozíciókat. Az önök fejében és kommunikációjában komoly ellentmondások vannak. A pazarló gazdálkodással csőd felé kormányozzák a várost." - mondta a képviselő. 

Dr. Schmuck Roland (MSZP-Pécs Jövője) kért szót, aki arról bezélt, hogy 2019-ben vették át csődhelyzetben a város gazdálkodását, azóta viszont jelentősen csökkent a hitelállomány, még úgy is, hogy lehívták fejlesztésre az EIB-hitelt, aminek nagy részét még fel sem használták, így az bármikor visszafizethető.

Elfogadták a költségvetés módosítását.

Szünet következett, a tanácskozás 10.30-kor folytatódik. 

Vége a szünetnek: Pécs Építési Szabályzatának és szabályozási tervének megállapításáról szóló önkormányzati rendelet módosítása és a kapcsolódó döntések meghozatala a következő napirendi pont. 

Sajgó György a Momentum helyi képvsielője elmondta, számos környékbeli lakossal beszélt a témában, és ezek alapján örül a változásoknak. Bízik benne, hogy a második körben többen tudnak majd jelentkezni a programra.

Dr. Csizmadia Péter fideszes képvsielő szerint ezek a módosítások kibővítik a pályázók körét, aminek örül.

Nemsokkal ezután Ruzsa Csaba alpolgármester ismertette, hogy megnyitnák a pályázati lehetőséget azok előtt is, akik már rendelkeznek lakóingatlannal, bár továbbra is előnyt élvez majd, az, akinek nincs ingatlana. Tízről három évre vinnék le a pécsi lakcímmel való rendelkezés időtartamát. A külföldről hazaérkezők társadalombiztosításának igazolása kapcsán is módosításokra van szükség.

 

 

A Dénesi Ödön Programot folytatná a város, de a pályázati kiíráson módosítanának.

 

Ezek után a Pécsi Közterület-felügyelet alapító okiratának módosításával kapcsolatban tartottak vitát. 

Nyőgéri Lajos alpolgármester elmondta, a közterület-felügyelet már régóta dolgozott azon hogy esetleg egy megfelelő helyet találjanak maguknak ahol akár az ügyfélfogadás is rendezett módon történne és a Kóczián Sándor utca 1. szám alatt PVH tulajdonban lévő ingatlanban. Egy jóval nagyobb ingatlan, itt ügyfél teret is ki lehet alakítani illetve magát a szolgálat irányítást is sokkal jobban lehet látni.

Bognár Szilvia örül, ha a köztereseknek jobb lesz a helye, de nem volt véletlen, hogy annak idején egy helyre költöztették a helyi szolgáltatókat a 2010-es évek elején.

Vita nélkül elfogadták az előterjesztést és a határozati javaslatot, ezek alapján a Búza térről a Kóczián Sándor utcába, jobb, használhatóbb ingatlanba költözik a Közterület-felügyelet.

Visszatértek a Dénesi Ödön programra, a Fideszes képviselők azt állítják a kutyát sem érdekelte a kezdeményezés. Barkóczi Csaba (Fidesz) szerint luxustelkeket akarnak a pécsiekre "rásózni". 

Ruzsa Csaba alpolgármester hamar reflektált a pécsi Fideszesek felvetéseire, leszögezte, Barkóczi korábban a lakásügyekért is felelős fideszes alpolgármester mellett dolgozott, de semmit nem hagyott örökül, semmit nem csinált, egy darab írott anyagot nem tett le. Ezek a telkek 4 millió forintba kerülnek, milyen luxusról beszél Barkóczi?

A Dénesi Ödön Program alapján újra lehet majd olcsó pécsi telkekre pályázni.

 

Következő napirendi pont a nagyárpádi csomóponttal kapcsolatosan merült fel. 

Csaba István, az érintett körzet önkormányzati képviselője elmondta: a csomópont részben az önkormányzat, részben a Magyar Közút tulajdonában van, ezért konzorciumot hoznának létre, ami lebonyolíthatja az átalakítást.

Vita nélkül elfogadták az előterjesztést.

A következő napirendi pont a Pécsi Kommunikációs Központ Kft. alapító okiratának módosításával kapcsolatos

Csizmadia Péter, a Fidesz helyi képviselője szerint a kiegyensúlyozottság hiányzik, a Pécs Tv háromszor vagy négyszer kereste meg a fideszes képviselőket tavaly, hogy elmondhassák véleményüket.

Péterffy Attila, Pécs polgármestere hangsúlyozta, hogy a saját képviselőik is panaszkodnak, hogy ritkán keresi őket a Pécs Tv, rövidesen napi híradó lesz a tévében, ezután remélhetőleg megoldódik ez a probléma. 

Kővári János is panaszkodott, őt sem kereste meg két és fél év alatt sem a Pécs tv, sem a Pécsma.

Mi viszont megkerestük őt azzal a botrányával kapcsolatban, amikor is 3000 forintot kaptak egyetemisták azért, hogy többek között az ő mondanivalóját is végig hallgassák egy előadáson. Kérdéseinkre, közel egy hónapja nem válaszol. 

Lezárult a napirendi pontok tárgyalása, következnek a kérdésekre adott válaszok.

 

Csaba István az MSZP – Pécs Jövője frakció képvsielője Csizmadia Péter fideszes frakcióvezetőhöz intézett kérdést, melyben felidézi, hogy 2014-ben az állam átvállalta Pécs összes adósságát, de a fideszes városvezetés ezt követően 2017-re csődbe vitte az önkormányzatot, majd 12,5 milliárdos hitelt kapott a kormánytól, amit dönt részben a jelenlegi városvezetésnek kell visszafizetnie. Beszélt arról is, hogy a kormány a pandémia alatt hatalmas elvonásokkal sújtotta a várost. Elmondta, azért kezdtek aláírásgyűjtésbe, hogy az ez évi 1,74 milliárdos törlesztőrészletet ne kelljen az államnak megfizetni. Azt kérdezi Csizmadiától és a fideszes képviselőktől, hogyan tudnak ebben segíteni, “mutassák meg legendás lobbierejüket”, támogatják-e aláírásukkal a városvezetés kezdeményezését.

Csizmadia Péter válaszában gyurcsányozott, szocizott. Szerinte megszorításról, elvonásról beszélt a szocialista képviselő, pedig ennek ellenkezője igaz. Ideje lenne, hogy adatbázis építése helyett a város építésével foglalkoznának.

Hári József azt kérdezi a polgármestertől, hogy támogatja-e a városvezetés, hogy a tíz éve elhunyt sportszakember, Märcz Róbert nevét vegye fel a pécsi műjégpálya idéntől. Auth Istvántól azt kérdezi, miért állít valótlanságot a Facebook-oldalán a nemzetiségi tanácsnok vele kapcsolatban, Péterffytől pedig azt, hogy hogyan viszonyul ehhez, ez a pécsi közbeszéd megtisztítása-e.

Péterffy Attila válaszában elmondta olyan megoldást keresnek, ami a sportszakember munkásságát elismeri, de időt kér még a képviselőtől.

Auth István írásban válaszol Hárinak.

Bognár Szilvia “Esztergártalanításról” kérdez: volt egy pécsi polgármester (Esztergár Lajos), aki – bár kiváló szociális szakember volt – a holokauszt idején némaságával asszisztált pécsiek deportálásához a világháború idején. Jelenleg önkormányzati intézmény, díj és utca is viseli a nevét Pécsett, emléktáblája is van. Mikor lép a városvezetés az “esztergártalanítás” érdekében, mikor lehet igazságot szolgáltatni?

A Pécs Jövője frakció elhatározta, hogy ebben az irányban lépéseket fog tenni, levélben tájékoztatja a fejleményekről a képviselőt.

A közgyűlés véget ért. A következő közgyűlés március 22-én lesz.