Radaros sebességmérő berendezést telepített a BIOKOM az Ady Endre utcában

2023. március 31. 09:59 2023. márc. 31. 09:59

A BIOKOM Nonprofit Kft. Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata megbízásából dopler radaros sebességmérő és sebesség kijelző berendezést telepített az Ady Endre utcában - közölte sajtóközleményében a BIOKOM Nkft.

A sebességmérő tábla a közeledő jármű sebességét jeleníti meg a járművezetőknek. A megengedett sebesség túllépése esetén a szöveges modullal kiegészítve a "LASSÍTS!" felirat pulzáló megjelenése hívja fel a közlekedők figyelmét a sebesség csökkentésére - írják.

 

Az Ady Endre utca Belváros irányába haladó szakasza a Katalin utcai csomóponttól egyre meredekebbé válik, ami az Orsolya utcától ez tovább fokozódik, majd a Márton utcánál beszűkül a forgalmas gyűjtőút keresztmetszete. Az utóbbi szakaszra vonatkozóan a meredek lejtő és az útszűkület együttes hatása az alacsonyabb, maximum 30 km/óra sebességkorlátozás bevezetését indokolja.

 

A sebességkorlátozásra mostantól a közlekedési táblán kívül a valós sebességet kijelző LED-panel is felhívja a figyelmet, amely a telepített radarberendezés által mért adatokat jeleníti meg, sebességtúllépés esetén figyelmeztetéssel ellátva. Az országban számos helyen korábban telepített hasonló egységhez képest eltérés, hogy a modernebb változatok már nem csak kijelzik, hanem eltárolják, naplózzák, és a szerver felé továbbítják is a járművek elhaladási időpontjait és sebesség adatait, tehát kvázi a járműforgalom számlálását, sebességük rögzítését és továbbítását is végzik az üzemeltető felé.

A berendezés a napelemei által megtermelt elektromos energia felhasználásával biztosítja a működést, amelyet részben akkumulátoraiban tárol el, hogy a napfénymentes időszakban is működni tudjon, tehát az elektromos hálózati betáplálást nem szükséges kiépíteni.

 

A BIOKOM célja a balesetmentes közlekedés a modern kor technikai eszközei segítségével való elősegítése és támogatása, az esetleges veszélyekre való markáns figyelemfelhívás.

 

 

Forrás: BIOKOM Nkft.