Virológiai és humán reprodukciós nemzeti laborokat adtak át a PTE-n

2020. szeptember 25. 16:45 2020. szept. 25. 16:45

A Virológiai Nemzeti Laboratórium és a Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium is megnyílt a Pécsi Tudományegyetemen pénteken. A kormány 17 ilyen labor és egy kutatólaboratórium kialakítását és működését támogatja.

A Pécsi Tudományegyetemen megnyílt a Virológiai Nemzeti Laboratórium és Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium - olvasható az MTI hírében. A pénteki nyitórendezvényen Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter emlékeztetett arra, hogy a kormány tizenhét nemzeti laboratórium és egy kutatólaboratórium kialakítását, működésének megkezdését támogatja a idén tizennégymilliárd, a következő években összesen mintegy kilencvenmilliárd forinttal.

Palkovics László miniszter - Fotó: Univ Pécs/Csortos Szabolcs

Palkovics László hangsúlyozta, hogy a nemzeti laboratóriumok

"a legjobb hazai egyetemi és vállalati szakembereket, képességeket összpontosítva nemzetközi szinten elismert tudományos csomópontokká válhatnak".

A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kezdeményezésére létrejövő intézmények a nemzetgazdaság számára különösen ígéretes tématerületek hazai szakmai műhelyeit fogják össze azzal a céllal, hogy választ adjanak jelentős globális problémákra. A pécsi laboratóriumok közül a virológiai teljes egészében, a humán reprodukciós pedig részben a PTE Szentágothai János Kutatóközpont falai között működik majd.

Palkovics László elmondta, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kezdeményezésére létrejövő intézmények a nemzetgazdaság számára különösen ígéretes tématerületek hazai szakmai műhelyeit fogják össze azzal a céllal, hogy választ adjanak jelentős globális problémákra.

Miseta Attila, a PTE rektora - Fotó: Univ Pécs/Csortos Szabolcs

Közölte: négy fő kutatási-fejlesztési területen - biztonságos társadalom és környezet, egészség, ipar és digitalizáció, valamint kultúra és család - alakítanak ki nemzeti laboratóriumokat. Ezek közül négy labor jogszabály alapján jön létre, a továbbiakhoz pedig egyedi kérelmek alapján biztosít idén csaknem ötmilliárd forint támogatást a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal. A 3-5 éves futamidejű projektek finanszírozása külön megállapodások alapján történik - fűzte hozzá.

A pécsi nemzeti laborok megnyitója - Fotó: MTI/Sóki Tamás

Elmondta, hogy a Laboratóriumok Programirányítási Rendszerét is életre hívta az ITM, annak célja a kutatások, célkitűzések előrehaladásának közvetlen nyomon követése, szakmai támogatása, hazai és nemzetközi terjeszkedésének elősegítése.

A miniszter szólt arról is, hogy a budapesti, pécsi, szegedi és veszprémi laboratóriumok a többi között az éghajlatváltozás, az agrártechnológia és a mesterséges intelligencia témaköreivel is foglalkoznak majd.

Jakab Ferenc professzor a pénteki eseményen - Fotó: MTI/Sóki Tamás

A PTE közleménye szerint a Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratóriumot Kovács L. Gábor akadémikus professzor vezetésével, míg a Virológiai Nemzeti Laboratóriumot Jakab Ferenc professzor szakmai vezetésével indítják el.

Kovács L. Gábor professzor a pénteki eseményen - Fotó: Univ Pécs/Csortos Szabolcs

A humán reprodukciós laboratórium összesen 2,5 milliárd forintos támogatásban részesült. A közlemény szerint a reprodukció zavara jelentős orvosi és társadalmi probléma, Magyarországon, mintegy 150 pár küzd meddőségi problémákkal. A Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium fő céljai a mesterséges megtermékenyítési technikák hatásfokának emelésével hozzájárulni a sikeres meddőségi kezelések számának növekedéshez, javítva ezzel Magyarország demográfiai helyzetét.

Kovács L. Gábor professzor munka közben - Fotó: MTI/Sóki Tamás

A Virológiai Nemzeti Laboratórium 2 milliárd forintos támogatásban részesült, fejlesztését a fertőző betegségek világméretű fenyegetése és terjedése indokolja, melyek komoly egészségügyi, társadalmi kockázatot jelentenek a világban. Az elmúlt években Magyarországon is egyre nagyobb számban jelentek meg, vagy erősödtek meg az új fertőző betegésgek, mint például a nyugat-nílusi láz, a szív- és bőrférgesség kórokozója, vagy az Usutu-vírus. A laboratórium célja az új kórokozók felderítése, azonosítása, teljesen virológiai és molekuláris biológia jellemzése; a 3-as és 4-es rizikócsoportba tartozó vírusok komplex vizsgálata BSL3 és BSL4 laboratóriumi körülmények között; valamint hazai és nemzetközi szintű oktató és képző centrum létrehozása, egy szóval az utánpótlásnevelés - áll a közleményben.

Kemenesi Gábor, a virológiai kutatócsoport tagja munka közben - Fotó: Univ Pécs/Csortos Szabolcs

A PTE kommünikéjében kitér arra is, hogy a nemzeti laboratóriumok megnyitása mellett lezárult egy GINOP-os, négy év alatt 1,975 milliárd forint európai uniós támogatással megvalósult kutatói program, amelynek a célja a mesterséges megtermékenyítés sikerességének növelése volt. 

"A „Chip-technológia alkalmazása a humán in vitro fertilizáció eredményességének javításában” című projekt eredményeként létrejött egy chip-diagnosztikai berendezés prototípusa. A projekt keretében elért tudományos eredmények mellett, jelentős innovációs eredmények is születtek: 5 szellemi termék kapcsán 18 országban megadott szabadalmak Németországtól Svédországon át az Egyesült Királyságig, további 6 folyamatban lévő szabadalmi eljárás sikeres lezárását várják többek között a tengerentúlon és Ausztráliában"

- olvasható PTE közleményében.

 

Címlapkép: MTI/Sóki Tamás

Forrás: Pécsi STOP/MTI/PTE