Úgy megverte lakótársát egy pécsi férfi, hogy az idős sértett belehalt sérüléseibe

2023. február 28. 16:10 2023. feb. 28. 16:10

A Pécsi Törvényszék a 2023. február 27. napján megtartott nyilvános előkészítő ülésen A. J. vádlottat halált okozó testi sértés bűntette miatt öt év börtönre és öt év közügyektől eltiltásra ítélte.

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a vádlott férfi és a 72 éves sértett férfi egy pécsi bérházban laktak külön szobában. A sértett idős kora miatt gyenge fizikumú volt, járni csak mankóval tudott, míg a vádlott bal lába csonkolt, ezért művégtagot használ.

2022. június 12. napján 8 óra körüli időben a sértett és az ittas állapotban levő vádlott között szóváltás alakult ki, amely során a sértett a vádlottat fejen ütötte, amitől a vádlott a földre esett. A vádlott felkelt, a sértettet a földre lökte, mankóját elvette, és azzal testszerte ütötte a sértettet, négy alkalommal a fejére is sújtott. A mankó több darabra tört.

A bántalmazás során a sértett segítségért kiabált, kiáltását a társasházban lakók hallották meg, akik a helyszínre siettek. Egyikük a sértettet még mindig támadó vádlottat fogta le, míg másikuk a mentőket és a rendőröket értesítette. A sértettet ezután kórházba szállították.

A bántalmazás következtében a sértett a fején, a kezein, csuklóján és az ujjain sérült meg, emellett azonban sorsszerűen kialakult betegségben is szenvedett: az agytörzsben elhelyezkedő verőérszakaszon súlyos fokú, meszes szűkületet okozó plakk alakult ki.

A sértett fejét ért bántalmazás következtében a verőeres plakk megrepedt, a verőér elzáródott, és ennek okán alakult ki nála agytörzsi infarktus, amelynek hatására heveny balszívfél-tágulat és következményes tüdővizenyő jött létre, amely végül a 2022. június 23. napján bekövetkezett halálához vezetett.

A cselekmény során a vádlott is megsérült, homlokán 5 cm-es hámhiányt, az alatt duzzanatot szenvedett el.

A bíróság a büntetés kiszabása során számos nyomatékos súlyosító körülményt értékelt, így az ittas állapotú gátlástalan elkövetést, a sértett életkorát, és azt, hogy a vádlott különös bűnismétlő.

Az ügyész és a vádlott tudomásul vették a bíróság ítéletét, a védő három munkanapot tartott fenn a fellebbezés esetleges bejelentésére, így az ítélet nem jogerős.

 

Forrás: Pécs Törvényszék