12 ezer aláírást gyűjtöttek Angyalföldön, hogy maradjanak a szakrendelők

2023. május 26. 08:25 2023. máj. 26. 08:25

Megmenekültek szakrendelőink – közölte Angyalföld polgármestere a Facebookon. Tóth József a bejegyzés szerint levélben tájékoztatta a belügyminisztert és az Országos Kórházi Főigazgatóságot (OKFŐ), hogy a képviselő-testület áprilisi ülésén úgy foglalt állást, hogy a szakrendelőket továbbra is működtetni kívánják, és elutasítják azok államosítását.

„A XIII. Kerületi Lokálpatrióták Egyesülete és a XIII. kerületi MSZP szervezete által több, mint 12.000, a szakrendelőink államosítása ellen összegyűjtött tiltakozó aláírásról is tájékoztatást küldtem részükre” – közölte Angyalföld MSZP-s polgármestere. A kormány válaszolt is Tóth Józsefnek, álláspontjuk szerint „a szakrendelők államosítása nem időszerű”. Továbbra is azon dolgozunk, hogy a kerületben élőknek a lehető legmagasabb szintű egészségügyi ellátást biztosítsuk intézményeinkben – közölte a XIII. kerület polgármestere.

Még 2022 nyarán bukkant fel az ötlet kormányszinten, hogy a fővárosi szakrendelőket állami kezelésbe veszik. Karácsony Gergely főpolgármester és az ellenzéki budapesti polgármesterek ez ellen az indítvány ellen azóta tiltakoznak, a főpolgármester pedig egyeztetésre is hívta az ügyben Pintér Sándor egészségügyért is felelős belügyminisztert. A Fővárosi Közgyűlés tavaly év végén úgy szavazott, hogy a szakrendelők átadásáról a kerületeknek maguknak kell dönteniük.

Idén márciusban több lap is megírta, hogy az Országos Kórházi Főigazgatóság levélben kérdezte a polgármestereket, szeretnék-e a szakrendelőiket államosítani. A hír megjelenése után a Fővárosi Közgyűlés 15:1 arányban elutasította azt az indítványt, hogy a kerületek rendelőintézetei állami fenntartásban működjenek tovább.

A Telexnek megszólaló egészségügyi szakértők úgy foglaltak állást: a települések és kerületek azért mondtak nemet, mert sok pénzt és energiát áldoztak arra, hogy ezekben az intézetekben normális egészségügyi ellátás működjön, ráadásul a szakértők szerint az államosított rendelők nem feltétlenül nem működnek jobban, sőt: azt vetítették előre, hogy az állami átvétel után több rendelés is megszűnhet, így a betegeknek többet kellene utazni, és az orvosok is elvándorolhatnak.

Forrás: hirklikk.hu