Borkai Zsolt és a díszpolgárság

2023. február 19. 07:25 2023. feb. 19. 07:25

Győr város közgyűlése februárban szavaz az előterjesztésről, és ha az elképzelés zöld utat kap, akkor Borkai Zsolt volt polgármester, olimpiai bajnok tornász márciusban megkapja a díszpolgári címet. Dézsi Csaba András polgármester nem kívánt nyilatkozni az ügyben, Radnóti Ákos alpolgármester viszont megerősítette a jelölés tényét. Az ügy azért pikáns, mert 2019 őszén, nem sokkal az önkormányzati választás előtt napvilágra került néhány fotó és egy videó, amelyeken az látszik, hogy Borkai egy, az Adriai tengeren ringatózó jachton örömlányok társaságában élvezi az élet szépségeit.

A botrány ellenére a győriek újból polgármesterré választották Borkait – a Fidesz az utolsó pillanatban már nem kockáztatta, hogy a szexbotrányba keveredett polgármester helyett új jelöltet állít – a választáson győztes polgármester azonban nem sokkal később lemondott tisztségéről, majd a Fideszből is kilépett.

A most díszpolgárnak jelölt egykori városvezető legutóbb tavaly szeptemberben, annak kapcsán szólalt meg, hogy a bíróság személyes adatokkal való visszaélés miatt másfél millió forintos büntetésre ítélte az egyik, a jachton Borkaiékkal mulatozó nőt, mert bebizonyosodott, hogy ő és társai készítették az utóbb a sajtóban is megjelent intim videókat. Borkai akkor annyit mondott a sajtónak, hogy nem büszke arra, amit tett, de ez egy magánéleti dolog, ami csak a családjára és rá tartozik.

A leendő díszpolgár ezt rosszul tudja: ami a hajón történt, nem magánéleti dolog, ebből következően pedig nem csupán rá és a családjára tartozik. Lehetne úgy is, ahogy mondja, például abban az esetben, ha Borkai Zsolt a történtek idején nem a Fidesz egyik prominense, Magyarország hatodik legnagyobb városának, Győrnek lett volna polgármestere, hanem Kis Gézának hívnák, vagy Nagy Bélának, netán Kovács Bendegúznak. Vagyis, egy volna sokunk közül, és összeszerelő lenne egy gyárban, vagy „röhejes” fizetésből, tanárként, vagy ápolóként dolgozna.

Nem kizárt, hogy Borkainak Győr polgármestereként lehettek érdemei, ám a napvilágra került szaftos felvételek alapján minimum véleményes a díszpolgári cím. A mostani helyzet kicsit ahhoz hasonló, mint amikor 2017-ben a kirekesztő és trágár cikkeiről elhíresült Bayer Zsolt nem kis megütközését okozva, lovagkeresztet kapott. Lázár János – akkor kancelláriaminiszterként – sajátos módon indokolta a publicista kitüntetését. „Én azt gondolom személyesen, Bayer Zsolt eddigi munkásságában sokkal több az elismerésre méltó, mint a hiba, ezért a kitüntetést helyes dolognak tartom.” Vagyis, Lázár János szerint B. Zsolt többször nem volt rasszista, kirekesztő és obszcén, mint ahányszor rasszista volt, kirekesztő és obszcén. Vagyis, ha valaki időnként rasszista, máskor meg nem, akkor az helyénvaló. Ha a menekülteket potenciális terroristának nevezi, és visszaküldené őket a sivatagba teveszart zabálni, az Lázár János szerint nem gusztustalan, gyomorforgató és vállalhatatlan, hanem hiba. Cigányozni, zsidózni úgyszintén. És miután Bayer nem minden mondatában nevezte teveszart zabálóknak a menekülteket, nem minden írásában cigányozott és zsidózott, ezért Lázár János szerint a munkássága inkább elismerésre méltó, mint hibás.

Azon az alapon, ahogy Bayer lovagkeresztet kapott, Borkai is megérdemli, hogy díszpolgár legyen Győrben. Feltehetően több olyan alkalom volt ugyanis, amikor nem örömlányokkal szórakozott az Adrián, mint ahányszor igénybe vette a szolgáltatásaikat.

S ha netán még mindig nem volna világos, hogy évekkel a történtek után, miért kell felemlegetni, Borkai – fogalmazzunk szalonképesen – botlását, annak azt is tudnia kell, hogy a lólengés olimpiai bajnokának a Fidesz olvasatában nem az volt a bűne, hogy örömlányokkal tivornyázott, hanem abba bukott bele, hogy mindez kiderült. Ha titokban marad, és nem kerül nyilvánosságra a jachton történtekről egy videó, akkor Borkai még ma is polgármester volna Győrben, megbecsült vezetője a Rába-parti városnak. 

Forrás: hirklikk.hu