Ellenzéki összefogás: a munkavállaló nem rabszolga

2021. május 21. 00:00 2021. máj. 21. 00:00

A munkavállalók győztek, Orbán Viktor vesztett - így kommentálta pénteki sajtótájékoztatóján az ellenzéki összefogás hat pártja az Alkotmánybíróság (Ab) munka törvénykönyvével (Mt.) kapcsolatos korábbi döntését.

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője a Parlament előtt tartott és az ellenzéki összefogás hat pártjának Facebook-oldalán élőben közvetített sajtótájékoztatón elmondta, hogy az Ab április 30-án nyilvánosságra hozott döntése szerint több ponton is alaptörvénybe ütköző a "rabszolgatörvény".
A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

Az Ab kimondta többek között, hogy senkit nem lehet kirúgni azért, mert nem vállalja az Mt. módosításában rögzített túlmunkát, továbbá azt is, hogy hiába hároméves a túlmunkakeret, azzal évente el kell számolnia a munkaadónak, azaz évente ki kell fizetnie a túlmunkát, vagy ki kell adnia az érte járó szabadnapokat. Továbbá azt is kimondta az Ab, hogy a szakszervezetek által kialkudott többletgaranciákat nem lehet elvenni a munkavállalóktól - idézte fel az ellenzéki képviselő.
    

Szabó Tímea elmondta azt is, hogy az öt parlamenti ellenzéki párt a Momentum támogatásával pénteken benyújtotta az Ab döntésének megfelelő törvénymódosító javaslatot.
    

"Az ellenzéki elfogultsággal nem vádolható" Ab kimondta, hogy "a munkavállaló nem rabszolga". "Az emberek győztek, Orbán Viktor veszített" - fogalmazott a Párbeszéd frakcióvezetője.
    

Nunkovics Tibor, a Jobbik frakcióvezető-helyettese elmondta, ez az Ab-döntés egy kis lépés afelé, hogy a 2022-es kormányváltás után az Mt. ne csak a multiknak, de a munkavállalóknak is kedvező legyen. Az ellenzéki képviselő megjegyezte, hogy amikor Orbán Viktor miniszterelnök olcsó magyar munkaerőről beszélt, akkor ő kétkezi munkás volt, 2004 és 2014 között ugyanis egy német multinál dolgozott "gyári melósként" a gépsoron.
    

Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese szerint az Ab-döntés kicsi, de jelképes győzelem, amely megmutatja, hogy Orbán Viktor hatalmának is vannak korlátai. Hozzátette: a magyar munkavállalók ugyanolyan jogokat és fizetést érdemelnek, mint bármelyik európai munkavállaló. A jelenlegi Mt. úgy rossz, ahogy van. Olyan szabályozásra van szükség, amely helyreállítja az egyensúlyt a munkavállalók és munkaadók között, hogy "ne az emberek kiszipolyozására alapuljon a magyar gazdaság" - vélekedett.
    

Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke azt hangoztatta, hogy az Ab-döntése Orbán Viktor veresége és a munkavállalók győzelme, de az igazi munka a jövő évi kormányváltás után következik egy új Mt. megalkotásával, a "zöld, szociális állam" építésével.
    

Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese elmondta: 33 évig folyamatos munkarendben dolgozott és tudja, milyen sokat túlórázni. "A 8 órás munkaidőért küzdöttek dédapáink. Aki el akar venni a szabadidőnkből, az fizessen meg, az fizessen keményen!" 2022-ben elkergetjük ezt a "bűnös bandát"! - tette hozzá az ellenzéki politikus.
   

Tóth Endre, a Momentum elnökségi tagja arról beszélt: Orbán Viktor "rosszul kalkulált", mikor azt hitte, hogy "bármit le tud nyomni az emberek torkán", még egy olyan Mt.-módosítást is, amely teljesen kiszolgáltatja a munkavállalókat a munkaadóknak. Országos ellenállás bontakozott ki a törvénymódosítás ellen az utcán a Momentum vezetésével, az Országgyűlésben és jogi területen pedig az ellenzék parlamenti pártjainak együttműködésével. Ez azonban csak részsiker, 2022-ben kormányváltásra van szükség, hogy "megerősíthessük a munkavállalók és a szakszervezetek jogait" - mondta az ellenzéki politikus.
 

A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!  

A parlament 2018 végén fogadta el a munka törvénykönyvének az ellenzék által "rabszolgatörvényként" emlegetett módosítását, mely miatt öt parlamenti ellenzéki párt az Ab-hez fordult. A testület idén április 30-án tette közzé mulasztásos alkotmánysértést megállapító döntését, melyben július végéig szabott határidőt az Országgyűlésnek a döntésből fakadó jogalkotási kötelezettségei teljesítésére.

Forrás: MTI