Harangozó Tamás: bérrendezés nélkül folytatódik a határvadászok lemorzsolódása

2024. október 16. 12:00 2024. okt. 16. 12:00

Harangozó Tamás szerint bérrendezés nélkül tovább fog folytatódni a határvadászok lemorzsolódása.

Az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának MSZP-s alelnöke szerint a határvadászok körében tapasztalható jelentős fluktuáció nem okozhat meglepetést annak, aki közelről ismeri a szférában uralkodó körülményeket. Magyarország déli határvédelmére olyanok jelentkeznek, akik tisztában vannak a feladattal, vállalják az ezzel járó veszélyeket, így a harcot az embercsempészekkel, a kerítést megrongálókkal, a sokszor agresszív támadókkal.

Harangozó Tamás szerint a napvilágot látott adatok azonban azt mutatják: míg nem részesülnek anyagi megbecsülésben a határvadászok és így nem garantál számukra stabil egzisztenciát hazánk védelme, addig hiába a hivatástudat és a hazaszeretet, sokan egyszerűen nem tudják vállalni a szolgálat teljesítését.

A politikus emlékeztet: a friss adatok szerint idén szeptemberig majdnem minden negyedik határvadász döntött úgy, nem folytatja a szolgálatot és felmondott. Szeptember 20-ig több mint 300 határvadász szerelt le, kilenc hónap alatt tehát a teljes állomány majdnem negyede lecserélődött.

Az MSZP politikusa szerint a lemorzsolódás nagy mértéke több szempont miatt sem lehet meglepő. A határvadászok legmagasabb bére is csupán nettó 300 ezer forint körül mozog, annak ellenére, hogy minden nap veszélynek teszik ki életüket. Idén ugyan jóval kevesebb atrocitás érte a déli határzárat, a helyzetet azonban hűen tükrözi, hogy a kerítés javítása idén több mint 70 millió forintba került. A Magyar Hang által nyilvánosságra hozott adatokból pedig kiolvasható, a kamerarendszerek fejlesztésére 2,5 milliárd forint ment el.

Akik hazánk védelmét akár életük árán is vállalják és azt hivatásuknak fogadják, megérdemlik a megbecsülést – hangsúlyozza Harangozó Tamás. A haza védelme nem lehet csak egy üres frázis, amit közpénz milliárdokból plakátokon hirdet a kormány. A pálya vonzóvá tétele nem a hangzatos szlogenekkel, hanem a megbecsültséggel, a kiszámítható életpályával, az előrelépési lehetőségekkel és tisztességes szolgálati nyugdíjrendszerrel érhető el.

Az MSZP hosszú ideje figyelmeztet, a jelenlegi feltételek mellett nem várható a rendvédelmisek helyzetének stabilizálódása és a fluktuáció megszűnése. Érdemi bérfejlesztés nélkül nem csak a határvadászoknál, hanem a további rendvédelmi szervek esetében is a pálya tömeges elhagyása várható, legyen szó a katasztrófavédelemről, büntetésvégrehajtásról, vagy a rendőrségről. Korábban arra is felhívtuk a figyelmet, hogy a rendőrségen belül külön határrendészetre lenne szükség, így biztosítható lenne a megfelelő szakmai irányítás és finanszírozás, így pedig a fluktuáció csökkentése. Ez azonban továbbra is várat magára, a friss adatok pedig csak felvetésünk jogosságát támasztják alá – írja közleményében Harangozó Tamás, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának alelnöke, az MSZP országgyűlési képviselője, frakcióvezető-helyettese.

Forrás: hirklikk.hu