IDEA Intézet: Két százalékpontra csökkent a különbség a Tisza Párt és a Fidesz között

2024. október 16. 12:52 2024. okt. 16. 12:52

Szeptemberben tovább nőtt a Tisza Párt támogatottsága, míg a Fidesz-KDNP-é változatlan maradt. A hónap végére a Tisza-szavazók aránya mindössze 2 százalékponttal volt alacsonyabb a kormánypártokénál – áll az IDEA Intézet közleményében, amely szerint, ha szeptember végén parlamenti választásokat tartottak volna Magyarországon, a DK és a Mi Hazánk is átlépte volna az 5 százalékos küszöböt. Ezen kívül a kisebb pártok közül még az MKKP-nak lett volna némi esélye bejutni a parlamentbe.

Érdekes fejlemény, hogy ebben az időszakban a Fidesz-KDNP a felnőtt lakosság 28 százalékának támogatására számíthatott volna, míg a Tisza Pártra 26 százalék voksolt volna. Ez alapján egy őszi választáson a kormánypártok 39 százalékot szereztek volna, míg a Tisza Párt hátránya a biztos pártválasztók körében mindössze 2 százalékpont lett volna (37%). Az eredmények csak kis mértékben térnek el a Závecz Research legutóbbi kutatásától. A Tisza Párt támogatottsága szeptemberben mind a teljes népesség, mind a biztos szavazók körében 3 százalékponttal nőtt, míg a kormánypártoké nem változott. A kisebb pártok közül a Momentum, a 2RK, a Nép Pártján és a Mindenki Magyarországa Mozgalom 1-2 százalékos támogatottságot ért el, míg az MSZP, az LMP, a Párbeszéd és a Jobbik, amelyek jelenleg is parlamenti képviselőkkel rendelkeznek, még ennél is kevesebb támogatót tudtak maga mögé állítani.

Az IDEA Intézet a felmérés adatait 2024. szeptember 27. és október 7. között gyűjtötte online kérdőív segítségével. A kutatás reprezentatív a felnőtt magyar lakosságra életkor, nem, iskolai végzettség, településtípus és régió alapján. A 1500 fős minta maximális hibahatára ±2,3 százalékpont.

 

 


Forrás: Telex