Több ezer gyermek nem juthat megfelelő alapellátáshoz

2024. március 3. 11:36 2024. márc. 3. 11:36

Póta György házi gyermekorvos szerint az ellátás színvonalát nagyban meghatározza a lakhelye.

Nem egészen egy hete hányással és hasmenéssel a mátészalkai ügyeletre került egy porcsalmai egy éves kisfiú, akit rövid vizsgálatot követően hazaengedtek, de másnapra rosszabbul lett, és a porcsalmai háziorvos kezei közt halt meg, még mielőtt a mentőhelikopter megérkezett volna. A szülők az ügyeletes orvost hibáztatják. Póta György szerint elképzelhető, hogy éppen olyan orvos volt ügyeletben, akinek a gyerekek ellátásában nem volt megfelelő tapasztalata – mondta az ATV Híradójának.

„Egy olyan ember, akinek nincs napi szintű komolyabb gyakorlata a gyerekekkel, nem biztos, hogy egy szituációban – amiben feltételezem, hogy egyébként a szakmai protokollnak megfelelően járt el –, fel tudta mérni, hogy a következő órákban egy kisgyerek hogy fog erre reagálni" – vélekedett.


 

Akár jól is működhetne az a modell, hogy a mentőszolgálat alá tartozik az ügyeleti alapellátás, de a szolgálat enélkül is túlterhelt, így a modell több sebből vérzik – erről László Imre beszélt. 

„Mondhatnám azt is, hogy az eset minősíti a történetet, ha ellátták ott és a gyerek másnap meghalt, akkor valami nem kerek egész a történetben. Könnyen elképzelhető, ha a vizsgálat olyan jellegű, és feltár bizonyos dolgokat, akkor nem az otthon a célpont, hanem a kórház" – mondta a volt kórházigazgató, aki szerint ebben a konkrét esetben szerencsésebb lett volna, ha a szülők a 1830-as számot hívják, mert akkor lehet, hogy egyenesen a kórházi sürgősségi osztályra kerül a gyermek.

A mátészalkai ügyelet egyébként is túlterhelt, korábban a porcsalmai háziorvos azt mondta, borzalmasan túlterhelt lehet az a kolléga, aki délután kettőtől ott van a mátészalkai ügyeleten. „Tudniillik, mi két óráig vagyunk. Még két órát be tudunk segíteni, de utána minden, az egész térség odazúdul" – mondta Fülöp Magdolna.

Az intézmény Facebook-oldalán azonban több dühös komment is olvasható a mátészalkai ellátásról.

 

Forrás: ATV