Tóth Bertalan: személy szerint Karácsony Gergelyt szeretném

2020. augusztus 21. 08:07 2020. aug. 21. 08:07

Karácsony Gergelyt szeretné az MSZP miniszterelnök-jelöltjének Tóth Bertalan – árulta el a pártelnök az ATV Egyenes beszéd című műsorában, csütörtökön.

Meg is indokolta, miért. „Nézze, én nem fogok köntörfalazni: ő a legnépszerűbb ellenzéki politikus, Budapest főpolgármestere, a legismertebb, a legnépszerűbb, kézenfekvő lenne. De nyilván, ha ő ezt nem vállalja, az MSZP-nek lesz jelöltje. (…) Én személy szerint Karácsony Gergelyt szeretném, de nyilván ez az ő döntése” – mondta.

Leszögezte: az MSZP álláspontja „teljesen egyértelmű”: előválasztást szeretnének a közös ellenzéki miniszterelnök személyéről is. Elmondta: az MSZP-nek lesznek saját jelöltjei mind a 106 egyéni választókerületben, ha úgy alakul, hogy mindenütt előválasztást tartanak.

„Nagyon jó vidéki jelöltjeink vannak és bízom benne, hogy a megmérettetésen minél több baloldali jelölt lesz” – mondta, megerősítve: szövetségesükkel, a Párbeszéddel együtt támogatnak majd jelölteket.

„Az ellenzéki szavazók eldönthetik, hogy ki a legalkalmasabb jelölt” – tette hozzá.

Azt mondta: az MSZP-nek „nagyon-nagyon komoly szerepe volt” az ellenzéki együttműködés elmúlt időszakban elért sikereiben, „és ezt meg is becsülik a partnerek”.

Óriási eredménynek nevezte, hogy pár napja az ellenzéki pártelnökökkel megegyeztek, már két évvel a választás előtt, hogy a 106 egyéni választókerületben közösen indulnak 2022-ben.

Emlékeztetett: a 2018-as országgyűlési választás előtt még az utolsó pillanatban is egyezkedtek.

Az MSZP népszerűségét firtató kérdésekre azt mondta: fontos, hogy egy politikusnak milyen a népszerűsége és egy pártnak milyen a támogatottsága, „de az is fontos, hogyan küzdünk ez ellen a rendszer ellen”. Ebben pedig az MSZP „az elmúlt időszakban kiemelkedően teljesített és óriási energiát fektetettünk abba, hogy egyáltalán eljussunk ide”.

Kijelentette: az MSZP-Párbeszéd szövetségnek stabil a támogatottsága, de „a győzelemmel elégedett nyilván minden pártelnök”.

Viszont figyelembe kell venni, hogy az össz-ellenzék támogatottságát is növelni kell. Felidézte: a Fidesz háromszori kétharmados győzelmébe belejátszott az is, hogy egyes pártok egyedül akarták megvívni a csatát. A Jobbik például 2018-ban „azt hirdette, hogy ő maga egyedül, ő erősödik, ő a legerősebb ellenzéki párt, és a végeredmény az lett, hogy igen, húsz százalékot elért. A legerősebb ellenzéki párt lett, de a Fidesz megint kétharmadot csinált”.

„Ellenzéki pártelnöktársaim nem tartják az MSZP-t potyautasnak” – felelt meg kihívója, Mesterházy Attila volt pártelnök minapi megfogalmazására. Az elmúlt években – Tóth szerint – „az MSZP a legmegbízhatóbb része volt az ellenzéki együttműködésnek és leginkább motorja.”

A rabszolgatörvény elleni akció a Parlamentben, az azt követő tüntetéssorozat, a Párbeszéddel együtt bonyolított budapesti előválasztások – amelyek megalapozhatják a kormányváltást  – , az a tény, hogy az MSZP- Párbeszéd jelöltje lett a főpolgármester, és hogy a  legtöbb, közel 400 önkormányzati képviselő és még mindig nagyon sok polgármester az MSZP-é, azt mutatják, hogy „az MSZP mindig komolyan vehető partner volt és lesz is.”

A jobbikos Bíró László össz-ellenzéki jelöltségéről a borsodi 6. körzetben – akit korábban tett rasszista kijelentéseiért támadtak, s aki ezekért bocsánatot kért – Tóth Bertalan azt mondta: a bocsánatkérést az ellenzéki pártok elfogadták, a Jobbik pedig nagyon sokat változott, „óriási nagy utat tett meg a pár évvel ezelőtti politikájához képest”.

„Ha nem változtak volna, akkor valószínűleg nem is tudnánk velük együtt tárgyalni” – szögezte le, hozzátéve: a kormánymédia érdeke persze az, hogy „minél jobban lejárassa és próbálja meg szétzilálni ezt az együttműködést”.

„Nekünk az a fontos, hogy az ellenzéki egység megmaradjon és ilyen nyilatkozatok sem a jelenben, sem a jövőben soha többet ne forduljanak elő.”

Most nem tapasztalják a Jobbikot korábban jellemző szélsőségesebb szemléletet, „és bízom benne, a jövőben sem fogjuk tapasztalni. (…) Ha tapasztalunk ilyet, akkor biztos, hogy a szavunkat föl fogjuk emelni, de ebben meg is állapodtunk” – mondta Tóth Bertalan.

Forrás: hirklikk.hu