A Harmadik Színházban jótékonysági eseményt tartottak a költészet napján

2023. április 12. 00:30 2023. ápr. 12. 00:30

Méltóképpen ünnepelték a költészet napját a Pécsi Harmadik Színházban, ahol Balogh Robert hívására pécsi költők, írók, slammerek, színészek és zenészek olvastak fel, valamint adtak elő költeményeket. A bevétel teljes egészével a társulatot támogatták.

A magyar költészet napját április 11-én ünnepeljük, ami történetesen József Attila születésnapja. Az esemény célja az, hogy felhívja a figyelmet a költészetre és annak fontosságára, valamint az irodalmi értékek megőrzésére és terjesztésére. Az ország számos helyszínén rendeznek különböző eseményeket, felolvasásokat, költőtalálkozókat és irodalmi előadásokat, amelyeknek középpontjában a költészet áll. Nem volt ez másképp Pécsett sem.

Balogh Robert szervezett és rendezett meg egy teljesen egyedülálló műsort a Harmadik Színház nagytermében, melyben híres pécsi előadók, költők, írók vettek részt. Regényekből felolvasott részletek, slam poetry, régi klasszikus és kortárs versek, vagy éppen megzenésített költemények színesítették a programot. Egyebek mellett színpadra lépett Beck Zoli, a 2/3 Szélkiáltó, Kiss Tibor Noé, P. Horváth Tamás, Aknai Péter, vagy éppen Bacskó Tünde.

Az esten külön blokkokban méltó emléket állították Bertók Lászlónak és Csorba Győzőnek, de régi uránvárosi történetek is helyet kaptak a színpadon. A kötetlenségnek, a szakmaiságnak és sokszínűségnek köszönhetően egyszerre állta meg magát a produkció színházi előadásként, költészetnapi ünnepségként és jótékonysági akcióként is.

A kis híján teltházas előadás teljes bevételét felajánlották a Harmadik Színháznak, melyet működtetésre fordíthat a társulat.