Adományozás a Harmadik Színház megmaradásáért

2023. február 9. 14:41 2023. feb. 9. 14:41

A Pécsi Harmadik Színház megsegítésének lehetősége nem rég lett nyilvános, azonban sok olyan észrevétel érkezett a társulathoz, hogy nem egyértelmű, hogy hova kerülnek az adományok. Ezzel kapcsolatban nyílt levelet írt a színház, melyben egyértelművé teszik, hogy a Vincze János által irányított drámai színház megmentését szolgálják az adományok.

A nyílt levél teljes egészében itt olvasható:

„A Pécsi Harmadik Színház az Előadó-művészeti törvény alapján „Befogadó” színháznak minősül. Ez azt jelenti, hogy a saját produkciók mellett bemutat úgynevezett vendégprodukciókat is. Színházunk saját játszóhellyel rendelkezik, ugyanakkor állandó társulattal nem, a színészeket minden előadásra szerződtetjük. Saját előadásainkat az igazgató, Vincze János rendezi. A repertoárt színesítő vendégjátékok bel- és külföldi színházi társulatok produkciói, melyek árát számukra az előadások után, számlájuk ellenében fizetjük meg.

A Moravetz Produkció Bt. az Előadó-művészeti törvény szerinti nyilvántartásban »Produkciós« színházként szerepel, miszerint sem saját társulattal, sem saját játszóhellyel nem rendelkezik. Azzal, hogy a Moravetz Produkció Bt. az önkormányzattól 2017-ben megvásárolta a Pécsi Harmadik Színház Nonprofit Kft.-t, és így annak tulajdonosa lett, ezzel játszóhelyet szerzett, de ettől függetlenül a két társaság külön-külön költségvetéssel működik, gazdaságilag teljesen elkülönülnek. Tehát a színház épületében játszott Moravetz-produkciók jegybevételei nem a Harmadik Színház, hanem a Moravetz Produkció Bt. bevételei, és fordítva is igaz: a Pécsi Harmadik Színház előadásainak értékesítése a saját bevételeit képezik. Eszerint a Moravetz-produkciók ugyanúgy vendégjátékok, mint a színházunkban vendégeskedő más színházi társaságok előadásai.

Az adományok, melyek a Színházmentő akció keretében, vagy attól függetlenül a mi bankszámlánkra érkeztek és érkeznek, kizárólag a Vincze János által vezetett és kiemelt előadóművészeti szervezet minősítéssel fémjelzett Pécsi Harmadik Színháznak segítenek. A cégektől kapott támogatások egyszeri adománynak minősülnek, mivel közhasznú szervezet vagyunk. A támogatás módjáról, menetéről és minden további részletről az információk a színházunk honlapján megtalálhatók: pecsiharmadikszinhaz.hu

Az eddig beérkezett és az e-mailben jelzett felajánlott segítséget hálás szívvel köszönjük, és kérjük azokat, akiknek módjában áll, hogy támogassák színházunk megmentését a fenti linken elérhető módon! Elszántan dolgozunk azon, hogy a megsegítésünk után a tőlünk megszokott művészi minőségben, és megújulva szerezzünk színházi élményeket közönségünknek!

2023. 02. 08.

Vincze János
Jászai-díjas rendező, a Pécsi Harmadik Színház igazgatója

Pálfi Ervinné
A Pécsi Harmadik Színház gazdasági vezetője”

Forrás: PécsMa