Hat új színésszel bővült a Pécsi Nemzeti Színház társulata

2019. augusztus 21. 16:25 2019. aug. 21. 16:25

Évadnyitó sajtótájékoztatót tartott a Pécsi Nemzeti Színház, amelyen egy újabb örökös tagot is bemutatott a teátrum vezetése. A tavalyi évadban 120 ezer nézőnél többen váltottak jegyet az előadásokra, a nyári szünetben pedig önkormányzati segítséggel megújult a színpad. A taó-támogatás kiesése után a beígértnél kevesebb pénz miatt a színház több pályázatra is jelentkezett, ezeknek még nincs eredménye.

Évadtervek, díjak, új társulati tagok és felújítás

Hagyományosan az augusztus 20-ai ünnep után tartott szerdán koradélután évadnyitó sajtótájékoztatót a Pécsi Nemzeti Színház vezetősége. 

Rázga Miklós direktor elmondta, nem történt változás az idei évad terveiben, viszont most már az új daraboknál ismertté váltak a szereposztások, illetve a színház honlapja is megújult időközben. Hozzátette, a tavalyi évadban 124 802 néző váltott jegyet, az előbérletezés során pedig sokkal többen váltották meg a belépőiket, mint az előző évad idején. 

Kitért rá, hogy a színház működése stabil, az önkormányzat év közben 67 millió forinttal emelte meg a támogatást, így annak egy részét a kötelező bérfejlesztésre fordították, míg a másik részét a színpadok és egyebek megújítására fordították. 

Őri László kultúráért felelős alpolgármester szerint a színházi munka minősége és a művészeti színvonala továbbra is kimagaslóan jó, miközben évről évre nő a nézők száma. Mint elmondta, a város költségvetése erősebb, mint volt az elmúlt években, ennek köszönhetően tudtak körülbelül 67 millió forintot pluszban biztosítani a színháznak, amelyből körülbelül 40 millió forintot fordítottak színpadfelújításra. 

A Pécsi Nemzeti Színház társulata idén újabb örökös taggal bővült, a kitüntetést Rázga Miklós és Őri László adták át Domján Máriának, aki több mint 60 éve tagja a színháznak, a Pécsi Balett alapító táncművészeihez tartozik. A Csaba Zita Hívódíjat is kiosztották az első társulati ülésen, ezt Háber László főügyelő és Kovács Jánosné Marika mosodavezető kapták.

Rázga Miklós elmondta, idéntől a korábban egyetemi gyakorlatukat a színházban töltő hat pályakezdő színész is társulati tag lett (Arató Ármin, Bach Zsófia, Bera Márk, Bergendi Barnabás, Fekete Gábor, Takaró Kristóf), valamint Oberfrank Péter Liszt-díjas karmester is a színházat erősíti.

Az idei évadról címszavakban beszélt az igazgató, megemlítette az Oliver című musicalt, amelyet Nagy Viktor rendez, és Szirtes Gábor vendégművészként lép fel a darabban (Schiller Ármány és szerelem című előadásában pedig Rátóti Zoltán szerepel vendégként). Az elveszett Csontváry című darab ősbemutató lesz, és két idősíkon - 1919 és 2019 - fog játszódni, ezt Kovács Krisztina írja a színháznak. Az úrhatnám polgár című "összművészeti vihoráncot" Rudolf Péter rendezi majd. A jövő májusi előbemutató Szigligeti Ede Liliomfi című darabja lesz majd - sorolta Rázga Miklós, és arra is kitért, hogy a 13. Nemzetközi Tánctalálkozón látható Carmina Burana darabra már elfogytak a jegyek. 

Nemzetközi tánctalálkozó és 60 éves operatagozat

Uhrik Teodóra, a Pécsi Balett Kossuth- és Liszt-díjas, Érdemes Művész elismeréssel kitüntetéssel díjazott ügyvezetője a tánctalálkozó kapcsán kitért arra, hogy a hazai táncegyüttesek mellett külföldieket is lehet majd látni, de néptáncosok is lesznek a programban. A Carmina Burana kapcsán megemlítette, hogy a darabot Vincze Balázs, a társulat Imre Zoltán- és Harangozó Gyula-díjas művészeti vezetője rendezte és koreografálta, míg a társulat másik előadását (Csipkerózsika) Bozsik Yvette rendezte. Uhrik Teodóra megemlítette, a Pécsi Balett 2017 önállósodása óta rengeteg helyen jártak, de továbbra is koprodukcióban tudnak dolgozni a Pécsi Nemzeti Színházzal, nagyon jó a két intézmény kapcsolata.

Gulyás Dénes, a színház operatagozatának vezetője kimelte, idén 60 éves a tagozat, így erre a jubileumra gálakoncerttel készülnek, amelyen a tagozat énekesei mellett a színház művészei is szerepelnek majd a Pannon Filharmonikusok kíséretében. Kiemelte, nyolc éve, mióta a tagozatot vezeti, az a célja, hogy minél több ifjú tehetség léphessen fel Pécsen, ennek kapcsán megemlítette A vihar kapujában című operát, amelyet a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemmel közösen álltanak színpadra. A másik operabemutató a Carmen lesz az évadban.

Taó-pénzek helyetti támogatás és a POSZT

Az évadnyitó sajtótájékoztató végén a Pécsi STOP a taó-pénzek helyetti támogatásról kérdezte Rázga Miklóst (mint ismert, a kormány végül az ígértnél kevesebb támogatást adott a színháznak). A direktor elmondta, nyáron több pályázat is megjelent, ezeken a színház elindult, egyelőre még az eredmények nem ismertek, de bíznak abban, hogy nyernek ezeken. 

A POSZT-tal kapcsolatban a Pécsi STOP elsősorban Őri László alpolgármestert kérdezte (mivel az egyik kisebbségi tulajdonos, a Magyar Színházi Társaság korábban bejelentette, hogy kilép a POSZT-ot szervező cégből és új találkozó létrehozását sürgeti). Az alpolgármester elmondta, mindent meg kell tenni, hogy a találkozó Pécsett maradjon, és reméli, hogy az új városvezetés is mindent el fog követni ennek érdekében. 

Azon kérdésünkre, hogy a POSZT-ot szervező cégnél lefolytatott önkormányzati vizsgálat után milyen további lépéseket tervez az önkormányzat, az alpolgármester azt felelte, hogy mivel a ZSÖK a többségi tulajdonos, így őket kell erről megkérdezni. (A ZSÖK 100 százalékos tulajdonosa ugyanakkor a pécsi önkormányzat, amely így közvetetten továbbra is többségi tulajdonosa a POSZT-ot szervező cégnek - a szerk.)

 

Szerző: V.G.