Nem sikerült helyesírási hiba nélkül átadni a közel 10 milliárdból felújított kaposvári színházat

2019. november 12. 13:08 2019. nov. 12. 13:08

A legendás Marat/Sade előadásra akartak emlékezni a kaposvári Csiky Gergely Színháznál, de nem sikerült helyesen kőbe vésni a darab eredeti szerzőjének nevét.

Mint ismert, november 11-én adták át a 2016. novemberében a felújítás miatt bezárt kaposvári Csiky Gergely Színházat, az eseményen maga Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, valamint több kormánypotentát is megjelent. Az ünnepi díszelőadás Csiky Gergely Buborékok című darabja volt, melyet Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház direktora rendezett.

A színház felújítását több mint 9,5 milliárd forintból bonyolították le, és eredetileg már tavaly október 23-án meg akarták tartani a díszelőadást, ám az a beruházás csúszása miatt végül idén október 23-ra lett átrakva. Azonban a projekt újabb csúszást szenvedett - amiről a kaposvári önkormányzat nagy csendben hallgatott -, majd október 21-én derült ki hivatalosan, hogy áttették a díszelőadást november közepére. 

Valószínűleg a kapkodásnak eshetett áldozatul a kaposvári színház egyik leghíresebb előadása, az Ács János rendezte Marat/Sade (mely Marat halála címen is ismert, a teljes cím: Jean-Paul Marat üldöztetése és meggyilkolása, ahogy a charentoni elmegyógyintézet színjátszói előadják de Sade úr betanításában) előtt tisztelgő emlékkő, mely az új bejárathoz vezető úton fekszik. 

A képet a Magyar Színházi Társaság Facebook-oldalán találtuk, mi csak belenagyítottunk az eredetibe, hogy jobban lehessen látni a hibát.

A hibás felirat - Fotó: Facebook

A szövegben ugyanis sikerült az eredeti szerző, Peter Weiss nevét egy -s-sel leírni. Remélhetőleg maradt némi forrásösszeg a kínos hiba kijavítására.


És hogy miért emlékkő? Az 1981-es darab az '56-os forradalmat is megidézte, ugyanis a "darab végén a háttérfüggönyön feltűnt a Corvin köz fotója, amely előtt a Kikiáltó (Máté Gábor) utcakővel a kezében siratja a forradalmat" - írta 2010-es tanulmányában az előadásról és annak hatásáról Eörsi István, aki amúgy magát a darabot fordította a kaposvári színháznak. Eörsit ismert ellenzékisége miatt 1982-ben eltávolították a színházból, ahol mint dramaturg tevékenykedett.


Szerző: V.G.

 
 
Forrás: Pécsi STOP