Sok pénzt kapott az Operett, de alig többet, mint amennyit elvontak

2009. szeptember 17. 23:31 2009. szept. 17. 23:31

Bár a fővárosi színházaknak juttatott plusz támogatásból a Budapesti Operettszínház kapta a legnagyobb összeget, ez alig több, mint amennyit tavaly elvontak a színháztól, így nem jelent valódi emelést - mutatott rá Kerényi Miklós Gábor a csütörtöki évadnyitó társulati ülésen.



Az Operettszínház igazgatója felidézte, hogy 2008-ban 62 millió forintot vontak el a színháztól. Hogy a csődtől megmeneküljenek, nyári bemutatót tartottak, A szép nyári nap című musical-produkció sikere segítette ki őket - jegyezte meg Kerényi Miklós Gábor.

Hozzátette: a fővárosi színházaknak a 2009-es naptári évre 550 millió forint plusz támogatást állapítottak meg. Bár a Budapesti Operettszínház nominálisan a legmagasabb összeget, 69,5 millió forintot kapott, ez - a korábbi elvonást figyelembe véve - valójában csak 7,5 millió forintos emelést jelent. A teljes költségvetés százalékában így az Operettszínház a legkisebb emelést kapja - vélekedett az igazgató.
Összehasonlítva ezt más színházak százalékos támogatásnövekedésével, Kerényi Miklós Gábor azt a következtetést vonta le, hogy a főváros a Madách, a Vígszínház és a Budapesti Operettszínház stílusú népszínházait a jövőben kevésbé kívánja finanszírozni.

Az igazgató kiemelte: az előadóművészeti törvény "igen helyesen elismerte a klasszikus operett műfaj értékét, de ez az 1,2-es szorzóban (ami a finanszírozás mértékét jelzi a prózai színházi 1-hez képest) nem tükröződik. Mivel a Budapesti Operettszínház - mint a nevében is benne van: kis opera - leginkább a dalszínházi felépítéshez és működéshez hasonlít, amelynek 3-as a szorzója, nekünk 2-est kellett volna megállapítani."

A "rokonságot" az is bizonyítja, hogy a társulat primadonnája, Kalocsai Zsuzsa a Magyar Állami Operaházban Osváth Júlia-emlékdíjban részesült a napokban, és az együttest meghívták a 2010-es Bartók+ Miskolci Nemzetközi Operafesztiválra, ahol Puccini Gianni Schicchi című egyfelvonásosát adják elő - mutatott rá Kerényi Miklós Gábor.

A 360 közalkalmazottat foglalkoztató teátrum igazgatója a rossz hírek mellett sok jó eseményről is beszámolt: sikert arattak Bukarestben Presgurvic Rómeó és Júlia című musicaljével. A produkció úgynevezett replika, vagyis a magyar verziót értékesítették a Ion Dancian Színház számára. A bukaresti előadás több főszereplője Budapesten is bemutatkozik a darabban, októberben kétnyelvű előadásokkal találkozhat a néző.

A Zenés Színházak Nemzetközi Szövetségének egyik alapítója a magyar teátrum, ennek az is eredménye, hogy az áprilisi Lehár Ferenc Nemzetközi Énekversenynek Budapesten is lesz elődöntője, egy díjátadó gálakoncertet Komarnóban, a zeneszerző szülővárosában, egyet pedig Budapesten rendeznek.

A nemzetközi együttműködés gyümölcse az évad nagy operettpremierje. A Szentpétervári Zenés Színházban magyar közreműködéssel mutatták be Leo Fall Pompadourját Szinetár Miklós rendezésében, ez a produkció 2010 áprilisában érkezik a Nagymező utcába.

Márciusban a Manderley-ház asszonya című korai Hitchcock film alapján készülő musicalen, a Rebecca történetén borzonghat a néző, a feszültséget Lévay Szilveszter, az Elisabeth Grammy-díjas komponistájának muzsikája oldja.

Januárban a Thália Színházban Zerkovitz Béla Doktor úr című zenés játékán derülhet a közönség, Puzsért Bajor Imre alakítja.

Az évad pénteken este Kálmán Imre A Bajadér című operettjével kezdődik, s pénteken-szombaton a szezon már hagyományos nyitányára, az utcára is "kicsorduló" Brodway Fesztiválra is várják a közönséget.

Forrás: Forrás: MTI