Újabb négy évig vezetheti Vidákovics Szláven a Pécsi Horvát Színházat

2019. december 12. 12:40 2019. dec. 12. 12:40

Döntott az Országos Horvát Önkormányzat, a teátrumot 2009 óta vezető Vidákovics Szláven lett ismét az igazgató.

Július 31-én jelent meg a kormány honlapján az Országos Horvát Önkormányzat (OHÖ) pályázata, melyet a Pécsi Horvát Színház ügyvezető igazgatói posztjára írtak ki. 

A jelöltekkel szemben több feltételt támasztott az OHÖ, ilyen például a horvát felsőfokú nyelvvizsga, vagy a vezetői tapasztalat, legalább öt éves szakmai gyakorlat, stb - bővebben ebben a cikkben írtunk a kritériumokról. 


A Pécsi Horvát Színházban lévő önkormányzati tulajdon 2018-ban - miután kiderült, hogy a pécsi önkormányzat többmilliárdos hiánnyal küzd - lett eladva az OHÖ-nek. A színház felújítása 2014 őszén indult, végül sok késés árán 2018 tavaszán lett átadva a megújított teátrum.


Bár a jelentkezési határidő augusztus végén lejárt, sokáig nem lehetett tudni, hogy mikor hirdeti ki a pályázat eredményét az OHÖ, ám végül ez megtörtént, az új igazgató Vidákovics Szláven lett - értesült lapunk.

Vidákovics Szláven a Pécsi STOP-nak elmondta, november végén döntött a pályázatról az OHÖ, a tisztséget február elsejétől tölti be és 2024. január 31-ig szól.

Lapunk kérdésére a régi-új igazgató elmondta, mikor 2009-ben átvette a Pécsi Horvát Színház vezetését, három fontos cél tűzött ki maga elé. Az első a színházépület megújítása volt, ez sikerült is. A másik fontos célja az volt, hogy a horvát színház kulturális hídként kapcsolja össze a két nemzetet, ezt is teljesíteni tudta.

A Pécsi Horvát Színház bejárata - Fotó: Pécsi STOP


A harmadik cél pedig egy önálló társulat létrehozása - mondta el a Pécsi STOP-nak Vidákovics Szláven, és hozzátette, egy 4-5 fős kis társulatban gondolkodik, mert a színház számára egybeforrt a társulati léttel.

Kitért arra is, hogy az eszéki színművészeti dékánasszonyával már megállapodott, de emellett szeretné újra beindítani a Horvát Színházban a stúdiót a pécsi Miroslav Krleža Horvát Iskolával közösen. Hozzátette, reméli, hogy a stúdióban résztvevő diákok megszeretik a színházat, és az eszéki színművészeti elvégzése után visszatérnek a Pécsi Horvát Színházba.

 

Szerző: V.G.

Forrás: Pécsi STOP