2024-et a „Szabadság évének" is nevezhetjük

2024. február 1. 14:20 2024. feb. 1. 14:20

Adósság törlesztés, takarékos gazdálkodás, valamint számtalan, folyamatban lévő és új fejlesztés megvalósítása szerepel Pécs idei költségvetési tervében. A büdzsé tervezésekor a városvezetés szem előtt tartja az önkormányzati cégek működőképességét, valamint az ott dolgozók felmerülő bérigényeinek teljesítését is.

Ahogyan a csütörtöki városházi tájékoztatón elhangzott, 2024-et a „Szabadság évének” is lehet nevezni, hiszen az önkormányzat ebben az évben törleszti az előző városvezetés által felvett hitel utolsó, 1,75 milliárd forintos részletét az állam felé. Pécs gazdaságért felelős alpolgármestere, Ruzsa Csaba szerint idén a város rendelkezésére álló 43 milliárd forintból három fontos célt is teljesíteni lehet.

Egyrészt a béremeléseket tartalmazza az összes szektorra, legyen az szociális, kulturális, oktatási, pl. az óvónők, vagy a cégek esetében, akik nem tudják kigazdálkodni. A 43 milliárd tartalmaz magában egy 4 milliárdnyi fejlesztési alapot. Ez azt jelenti, hogy a város saját kereteiből egy jelentős fejlesztést bonyolít le - mondta Ruzsa Csaba.

Az iparűzési adóbevételek jelentős növekedést mutatnak, hiszen 2019 óta 45%-kal emelkedtek, Pécs ezáltal az országos adóerőképességi rangsorban a 4. helyre került. A költségvetést továbbá terheli az államnak fizetendő szolidaritási adó is, amely idén 3,9 milliárd forintot tesz ki. Az alpolgármester kifejtette, hogy tervezik benyújtani a területfejlesztési minisztériumnak egy javaslatot, amely szerint ennek egy részét a kormány a térség fejlesztésére is fordíthatná, és erre egy példát is hozott, ami a Pécs-Szigetvár nyomvonalra vonatkozik. Itt szeretne érdemi előrelépést, hogy ne legyen életveszélyes a közlekedés ezen a szakaszon.

Az idei büdzsé tervében szerepel még a városi civil- és sportkeret emelése, valamint a lakossági építményadó további csökkentése is. A terv része, hogy nem változtatnák a tömegközlekedés, a közétkeztetés, a parkolás díjait sem. A 2024-ben saját erőből elindított fejlesztések sorában 1,5 milliárd forintot különítenek el az utak és a közvilágítás fejlesztésére, valamint 750 millió forintot zöldbuszok beszerzésére. Pécs költségvetéséről február 13-i ülésén tárgyal a város képviselőtestülete.

Kiemelt kép: PécsMa