Elindult a "Fadopt" Pécsen, ez egy további lépés a zöldebb Pécs felé.

2023. május 11. 16:32 2023. máj. 11. 16:32

A városvezetés új Fadopt-projektjének keretében fákat fogadhatnak örökbe pécsi vállalkozások, az adoptálásra szánt összeget pedig a Biokom a pécsi fák és zöldfelületek gondozásához szükséges eszközpark fejlesztésére költi.

Május 11-én reggel útjára indult a Fadopt, a városvezetés legújabb zöldprojektje, ami azért annyira mégsem új. A Centrum parkoló melletti téren tartott projektindító sajtótájékoztatón Péterffy Attila polgármester ugyanis felidézte, hogy a fa-örökbefogadási programot két éve, a kibővült és kizöldült parkoló és teljesen felújított Ifjúsági Ház átadásakor jelentették be.

– Szerettük volna akkor lendületesen kezdeni ezt a programot, de az események ezt nem engedték. A helyi vállalkozások éppen csak kilábaltak a járvány okozta recesszióból, majd nem sokkal később jött a háború és az energiaválság. Márpedig a Fadopt nem tud szárba szökkeni a gazdasági szereplők nélkül – mondta a polgármester, majd összefoglalta a program lényegét:

A projektben helyi vállalkozások, vagy Pécsett dolgozó világcégek örökbe fogadnak egy-egy fát a Centrum parkolóban. Az örökbefogadásra szánt összeget az önkormányzat a pécsi zöldfelületek, illetve a pécsi fák gondozásához szükséges eszközpark fejlesztésére költi. Az örökbefogadókat cserébe feltüntetik az adoptált fán, online felületeken és a pécsi buszokon, emellett oklevelet és kitűzőt is kapnak.

A sajtótájékoztató két kiemelt vendége a Fadopt projekt első „fa-adoptálói” (innen a név), a Körber Hungária és a Holcim Magyarország helyi vezetői voltak, akik – fogalmazott Péterffy Attila – jóval többet tettek a fák örökbefogadásnál, a Biokom segítségével ugyanis Kertvárosban összesen 62 fát ültettek el a Föld napján.

– Ez a fajta gondolkodás tökéletesen illik arra, amit én pécsiségnek hívok. Mi több, a két fontos baranyai foglalkoztató összefogása kiváló kezdet zöld kezdeményezésünk indulásához. Remélem, hogy sokan követik őket ezen a zöld úton – mondta a polgármester.

 

 

Péterffy Attila ezt követően köszönetet mondott azoknak az önkormányzati cégeknek, akik segítik a projektet: a fákat és zöldterületeket gondozó Biokomnak, a Pécsi Kommunikációs Központnak, akik „láthatóvá teszik a városvezetés zöldtörekvéseit” és a központ marketingvezetőjének, Áldozó Krisztiánnak, a Fadopt ötletgazdájának.

Az esemény a beszédek után az oklevelek átvételével és az örökbefogadó cégek tábláinak elhelyezésével ért véget.