Erkölcsi sírásás - ahol Pankotai Lilinek nincs helye, a szélsőjobbnak van?

2022. november 18. 12:48 2022. nov. 18. 12:48

Pankotai Lili felszólalásától elhatárolódott, de egy helyi fideszes politikus és a magyar szélsőjobbhoz ezer szállal kötődő alapítvány rendezvényének helyet ad a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma. Az iskola és a politikus magyarázatát is várjuk arra, hogy ez miként történhet meg.

A pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma nagymúltú és nagy presztízsű intézmény, ám napjainkban nem emiatt lehetett róla sokat hallani. Ide járt Pankotai Lili, akinek a tanár-diáktüntetések egyik fővárosi eseményén megejtett felszólalása igen komoly hullámokat vetett. A szövegben szereplő – nem bayerzsolti, de azért – trágár szavak okán jobboldali szereplők is kénytelenek voltak némi felháborodást mímelni. Az egyébiránt igen őszinte szavak így olyan rétegekhez is eljutottak, amelyek elől a NER propagandamédiája olykor azt is eltitkolja, hogy vannak egyáltalán a kormány oktatáspolitikáját bíráló megmozdulások.

Lili felszólalása után az iskola igazgatója, dr. Nyisztor Zsolt szükségét érezte annak, hogy elhatárolódjon diákja szavaitól, és elutasítsa annak „keresztény értékekkel össze nem egyeztethető tartalmát és narratíváját”. Pankotai Lili azóta be is jelentette, hogy otthagyja az iskolát.

Ugyanez az oktatási intézmény ugyanakkor nem tűnik ennyire finnyásnak, amikor egy „Az élet védelmében” nevű rendezvénynek kell helyet adni.

Maga a rendezvény neve nem árul el sokat, ám a 444.hu egészen kirívó dolgokat írt meg róla:

Már az is egészen komoly etikai kérdéseket vet fel, hogy miként lehet egy aktív, korábban több választáson a Fidesz színeiben induló, a pártot képviselve parlamenti mandátumot szerző, és ma is a NER-rel nyíltan szövetséges szervezetet képviselő politikus egy oktatási intézménybe szervezett előadás házigazdája.

Ám ami miatt szinte biztosan magyarázkodni kényszerül mind az iskola direktora, mind pedig Kővári János, az a rendezvényt jegyző Védett Társadalom Alapítvány (VTA).

A 444 cikkei világosan rámutatnak az alapítvány személyi kötődéseire a magyar szélsőjobbal. Olyan figuráknak biztosítanak Facebook-csoportjukban megjelenési lehetőséget, mint a Légió Hungária vezető tagjai. A lap rávilágít arra is, hogy a VTA egyik alapítójának cége gyártotta korábban annak a televíziónak a híradóját, híradóját is, amelynek „egyik adásában jelentős államférfiként emlékeztek meg Adolf Hitlerről”.

Lapunk kérdésekkel fordult a szélsőjobbos kötődésű szervezettel közös, ráadásul egy mind fenntartásában, mind az igazgató harcos kiállásában keresztény iskolában tartandó rendezvény kapcsán mind Kővári Jánoshoz, mind pedig dr. Nyisztor Zsolthoz, az intézmény igazgatójához.

Egyebek mellett arra vagyunk kíváncsiak, hogy helyesnek tartják-e, hogy aktív politikust hívnak egy oktatási intézmény falai közé. Valamint arra, hogy nem tartják-e erkölcsileg a végletekig aggályosnak egy szélsőjobboldali szervezetekhez kötődő alapítvány megjelenését egy katolikus iskolában.

Főleg annak fényében, hogy elnézve az oktatás körül az elmúlt hónapokban, hetekben, sőt, napokban zajló eseményeket, könnyen lehet, hogy a jobboldali, és jó érzéssel még csak nem is mérsékelt jobboldalinak nevezhető akció éppen Pankotai Lili iskolájában okozhat némi fejtörést az iskola vezetésének.

 

Szerző: A.Pécsi.Proli