Gyertya-gate és keresztbotrány – álbajok Pécsen

2022. december 6. 12:54 2022. dec. 6. 12:54

Az elmúlt hét a biliben mesterségesen gerjesztett viharoké volt a pécsi NER-propaganda életében, akadt elhallgatás és félreértelmezés is bőven. Ismertterjesztő sorozatunkban mutatjuk, szerintünk hol csúszott félre a félretájékoztatás.

1. Félre- (és bele-) magyarázás

A valóság elhajlítása annak érdekében, hogy a csúsztatás a saját álláspontot, vagy politikai szándékot támassza alá. Láthatóan még a tények és a józan ész sem jelent ebben akadályt.

Itt az advent, a készülődés, az elcsendesedés ideje – és a brutális, szándékolt, és nagyon átlátszó fake newsoké a NER propagandamédiájában. Elég csak két pillanatot kiemelni ebből. Előbb a polgármesterről próbálták bizonygatni, hogy nem jól gyújtotta meg a saját adventi gyertyáját. Majd abból igyekeztek a szorgos félremagyarázók álbalhét kreálni, hogy az önkormányzat egy – stilizált, rajzolt - hirdetésén vallási jelképek nélkül jelentek meg ikonikus épületek.

Az ilyen erőltetett cikkek természetesen a ballibsiket lenne hivatott szembeállítani a kereszténységgel. A valóságban két dolog olvasható ki belőlük világosan. Az egyik, hogy a témán fetrengő sajtóterméket saját közösségi oldalán gyalázták meg az éleslátó kommentelők. A másik pedig, hogy valódi fogást valójában nem talál a propaganda a pécsi városvezetésen.

2. Kattintásvadász cím, érdemi hír nélkül

Óriási leleplezést ígér a cím, a cikkben viszont nincs semmi meglepő. Csak a nyakatekert logika, hogy úgy tűnjön, mintha tényleg lenne rejtély. Kattintásvadászat felsőfokon.

„Bemutatjuk a rejtélyes pécsi csodafőosztályt, ahol csak úgy folynak el a tízmilliók!” – ezzel a harsány címmel igyekszik a pécsi önkormányzat Gazdaságfejlesztési Főosztályának munkásságát megkérdőjelezni a kisebbik pécsi NER-lap. Valójában a főosztály kicsit sem rejtélyes, az elfolyt tízmilliók alatt pedig az itt dolgozó munkatársak fizetését érti az amúgy nyilván ingyen dolgozó propagandamunkás. A cikk egyébként a klasszikus csúsztatás kategóriába tartozik, a lényege: sokba kerül a főosztály, de keveset vagy semmit sem hoz a konyhára. A valóság persze az, hogy az ott dolgozó szakemberek a gazdaságfejlesztés, a turizmusfejlesztés és a városmarketing terén is teszik a dolgukat, munkájuk gyümölcsével pedig a pécsiek is rendre találkozhatnak.

3. Valóságtól elrugaszkodott valóságértelmezés

Hiába a világos közlemény, mégsem sikerül megérteni. Sőt, félreérteni sikerül csak.

„Megszavaztatják a pécsieket, hogy tűzijáték legyen-e vagy tűzifa!” – a címig stimmel is a pécsi városvezetés törekvése a kisebbik NER-propi írásában. Sőt, az önkormányzat közleményét is lehozzák – amit más propagandalapok még véletlenül sem tesznek meg. Ám maga a körítés a klasszikus félreértelmezés kategóriába esik – akár azt is gondolhatná az egyszeri olvasó, hogy a pécsi önkormányzat gondoskodása a rászorultakról kimerül az esetleg elmaradó tűzijáték árában. Pedig, mivel mint minden sajtótermék, ők is megkapták az erről szóló önkormányzati kommünikét, akár tudhatnák is, hogy ez egyszerűen nem igaz.

4. Kiragadás

Kikezdhetetlen és világos logika vezet végig a szövegen – csak éppen hiányzik az értelmezés. Az, ami pont az ellenkezőjét támasztaná alá annak, amiről a cikk szól.

„Nem csökkenti érdemben az adókat az pécsi önkormányzat” – ez volt az elmúlt hét gyalázatos propagandaterméséből az egyik kedvencünk. Az elkövető a nagyobbik NER-szócső. És elég, ha egyetlen kérdést teszünk fel: a Fidesz 10 éves regnálása alatt hányszor csökkentett, akár nem érdemben adókat? Mert amikor 2012-ben tönkreadóztattak minden pécsi családot és céget, arra azért minden, legalább tinédzser pécsi nagyon jól emlékszik. Az ilyen cikkek bepillantást engednek abba, hogy miként készül a NER alternatív valósága, hogyan értelmeznek félre szándékosan témákat egy egyszerű kiragadással.

Hasonló módszerrel készült ugyanennek a médiaterméknek a „Tovább halogatja a korszerűsítésre már régen megérett sportcsarnok felújítását az önkormányzat” című cikke arról, hogy a Lauber Dezső Sportcsarnok felújítására harmadszor ír ki közbeszerzést Pécs. Kimaradt az apróság, hogy erre azért van szükség, mert a központi irányító hatóság keresztbefeküdt az előző tender nyertesének, a plusz 200 milliót meg nem adta oda, amennyivel a második helyezett munkája többe került volna a pécsieknek. Apróság, de így a téma teljes tálalása a nettó hazugság kategóriába csúszott.

5. Elhallgatás

A hír, ami nem illeszkedik a kitalált valóságba, jobb, ha nem is létezik. Így aztán nem is írnak róla.

A klasszikus elhallgatásra, mint propagandahúzásra is hoztunk egy példát, az alábbi cikk tartalmát hiába keresnék a NER-média hírei között, nem találnák meg: Új parkolókat adtak át Kertvárosban | pecsma.hu

Pedig egy igen parkoló-szegény területen valósult meg, és sokéves hiányt pótol.