Gyurcsány évértékelő: a mai kormány cserbenhagyta az országot és az embereket

2023. február 5. 16:23 2023. feb. 5. 16:23

Vasárnap a Demokratikus Koalíció elnöke a párt XIII., tisztjújító kongresszusán tartotta évértékelő beszédét.

Gyurcsány Ferenc leszögezte, hogy Magyarország helye Európában van, míg a kormány szerint annak szélén, és „lehet brüsszelezni", de számára Európa nem a városokat vagy a politikát, hanem a kölcsönös tisztelet kultúráját jelenti.

Oroszországot egyértelműen háborús bűnösnek kell tekinteni – mondta az ukrajnai háború kapcsán, hozzátéve, hogy a bucsai mészárlás óta Vlagyimir Putyin orosz elnök háborús bűnös. Ezután Gyurcsány Ferenc szerint nem lehet mérlegelni és vélt vagy valós gazdasági, stratégiai előnyök miatt együttműködni Putyinnal. Úgy gondolja, ha Orbán Viktor ezt nem veszi figyelembe, akkor nem szuverén, vagyis Magyarország sem szuverén, így szembe kell menni ezzel a nem szuverén vezetővel.

Meglátása szerint a mostani kormány azt akarja, hogy az ő hitének legyünk a foglyai, de ezt nekünk el kell utasítanunk, mert nem lehet a kormány foglár egy országban. „Annak a hazának, amit mi ajánlunk mindenkinek, annak van hite. Van közös ügyünk. Hiszünk a jóban. Tudjuk, hogy mi a jó és a rossz közti különbség. Hiszünk az emberi tisztességben. Hiszünk a szó és az írás erejében. A munkában, a becsületben, a jog uralmában, az ember irgalmában és folytathatnám. Van egy hitünk, ami független az írott jogtól, ami arra vonatkozik, hogy tisztességesen viselkedünk. (...) Van, akinek ehhez kell kapaszkodniuk a teremtő istenhez. Mások úgy gondolják, hogy nekik nem kell ehhez a teremtő istennel való kapcsolódás. Itt nem lehet döntést hozni. Az isten teremtette az embert, vagy az emberi elme teremtette istent? Ezt nem tudjuk, ezért az állam jobban teszi, ha távol tartja magát ettől. Vagyis a jóban való hit közös ügyünk, a vallás pedig magánügy”

Úgy vélte, a kormány nem teljesíti a két legfontosabb feladatát, hogy vigyázzon az országra és az emberekre. Magyarország ma magányosabb, mint az elmúlt két évtizedben, az emberek védtelenebbek, mint bármikor a rendszerváltás óta. „A mai kormány cserben hagyta az országot és az embereket" – jelentette ki.

„Nem lehet legyőzni a Fideszt, ha közben valójában megadjuk magunkat neki. Ha valaki azt mondja, hogy az iskolák és az oktatás ügye, az akkumulátorgyárak telepítése vagy nem telepítése nem politikai kérdés, az valójában nem legyőzni, hanem meggyőzni akarja a Fideszt, és aki ezt akarja, az meg akarja tartani a Fideszt" – fejtette ki.

Gyurcsány Ferenc szerint nem lehet külön-külön megküzdeni oktatásért, környezetvédelemért stb., mert  „ennek a rendszernek a lényege, hogy ellopta a hazánkat, és ha ezt tette, akkor le kell váltani, nem pedig az egyes elemeket kell megváltoztatni. Aki nincs ellene, az vele van" – utalt ismét arra, hogy „nincs harmadik út".

Szerinte legalább 2 millió ember van, aki más Magyarországot akarna. Nekik a DK nevében azt ajánlotta, hogy egy stratégiai magatartás van: a teljes szembenállás a kormánnyal és a teljes azonosulás a hazával, mert ez az egyetlen sikerrel kecsegtető ellenzéki stratégia. A teljes szembenállás alatt azt értette, hogy minden lehetséges törvényes eszközzel fel kell lépni annak érdekében, hogy gyengítsék ezt a kormányt. „Miután ez a kormány a hazánkkal szemben érvényesíti akaratát, ezért gyengítenünk kell. Ez a kormány törvénytelen, erkölcstelen, becstelen, bűnöző kormány" – hangoztatta.

„Nem ellenzéke vagyunk ennek a kormánynak, hanem ellenfele, és ekként járunk el", jelentette ki, majd közölte: „ezt a rendszert olyanok csinálják, akik eladták a becsületüket. A Fideszt aktívan támogatni több mint bűn, az szégyen".

Az ország a máról szól, a haza a holnapról. Utóbbi esetében a gyerekekről, unokákról kell beszélni és tenni, ezért a haza egyik legfontosabb ügye az iskola és az oktatás. Szerinte az oktatás problémái elsősorban nem az anyagiakról szólnak, hanem arról, hogy nem a gyerekek állnak annak középpontjában.

Kifejtette: olyan országban szeretne élni, olyan ország polgára szeretne lenni, ahol a mintegy 800 ezer, nagy bajban lévő, kitaszítottságtól, megbélyegzettségtől és szegénységtől szenvedő cigány problémájától senki nem fordítja el a fejét.

„Mondjuk el az embereknek, hogy Dobrev Klára vezetésével a DK-val tiéd lesz a haza, érted lesz a haza, közös hazánk a Magyar Köztársaság újra erős és becsületes otthona lesz valamennyi magyarnak."

Négy dolga van a DK-nak a pártelnök szerint:

1. A legfontosabb: a DK legyen az otthona az Orbán-kormány ellenfeleinek.

2. Meg kell mutatni, hogy van remény, illetve van út, hogy reményből valóság legyen.

3. „Vitathatatlan sikereink mögött ott van, hogy ott vagyunk az ország nagyon sok helyén. A DK-nak továbbra is dolga, hogy ott legyen mindenhol az országban – minden településen, ha kell –, ahol vágyják a szabad európai életet, és ennél jobb európai hazát kívánnak. Mindezért tenni kell minden helyen.

4. „Őrizni kell a haza tisztességét, hogy lássák, van egy olyan Magyarország is, amely barátokat, partnereket és békét keres a világban. Magyarország barát akar lenni, nem ellenfél."

„Magyarországért, a köztársaságért és Európáért" – zárta évértékelését, majd elhangzott a Himnusz.

A párt tisztújításának eredményei alapján a DK elnöke Gyurcsány Ferenc, ügyvezető alelnöke pedig Molnár Csaba lett. A DK alelnökeinek a tagok Vadai Ágnest, Varju Lászlót, Gy. Németh Erzsébetet és Ara-Kovács Attilát választották.

A DK elnökségi tagjai Kálmán Olga, Cserdiné Németh Angéla, Arató Gergely, Gréczy Zsolt, Rónai Sándor, Ráczné Földi Judit, László Imre, Barkóczi Balázs és Varga Zoltán lettek. A párt etikai bizottságának elnökévé Nemes Gábort választották.