Szúnyoggyérítési munkálatok kezdődnek Patacson és környékén

2024. április 17. 13:48 2024. ápr. 17. 13:48

A Pécsi Városi Önkormányzat tájékoztatja a lakosságot, hogy 2024. április 19-én (pénteken), 20:00 órától szúnyoggyérítési munkálatok kezdődnek Patacson és környékén - közölte a Biokom Nkft.

 

A gyérítés elsősorban a Katasztrófavédelem feladata, azonban, hogy ne fordulhasson elő a tavalyi évhez hasonló helyzet, ezért a BIOKOM NKft. előre leszerződött földi-biológiai, légi-biológiai és földi-kémiai szúnyoggyérítésre. Amennyiben az időjárás engedi, akkor a városüzemeltetési társaság péntekre meg is rendelte Pécs Patacs területére a földi-kémiai írtást. Ehhez azonban csapadékmentes és szélcsendes időjárás szükséges és fontos, hogy az irtás idején a hőmérséklet ne essen 15 fok alá, mert ilyen időben nem repülnek a rovarok és így a beavatkozás nem lenne sikeres.  Amennyiben pénteken az időjárás miatt nem tud megvalósulni a gyérítés, akkor jövő hétre rendelik meg a szakemberek.

A munkálatok célja a kártevő rovarpopuláció csökkentése. A munkálatok során gépjárművek platójáról permetezik ki a Deltasect Plus 1,2 ULV nevű készítmény, mely csekély mennyiségben (0,6 l/ha) alkalmazva, kizárólag az érzékenyebb rovarokra van hatással, emberre és a környezetre nem jelent veszélyt.

A kezeléssel érintett városrészek:

Patacs

Magyarürög

Zsebe domb

Kodó dűlő

Makra tető

Patacs-Makrai házsor

A lakosság részére javasolt intézkedések:

A szabadban tárolt gyermekjátékok, élelmiszerek, evőeszközök, és a szabadban szárított ruhák összegyűjtése vagy letakarása a kezelés napján.

A kezelés idején és azt követő egy órában az ablakok, ajtók zárva tartása, és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezések kikapcsolása.

A kezelt területen termő zöldségek, gyümölcsök fogyasztása vagy feldolgozása előtt történő alapos mosás.

A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodás kerülendő.

Tartaléknapok:

A kezelés időpontját az időjárás előrejelzése figyelembevételével, szükség esetén módosítjuk, és a tartaléknapokat később jelöljük ki.

Kérjük a lakosságot, hogy a fent említett intézkedések betartásával segítsék a gyérítési munkálatok zavartalan és hatékony végrehajtását. Köszönjük együttműködésüket és megértésüket.