Újabb fejlesztések jönnek a Pécs-Pogány Repülőtéren

2024. július 12. 12:44 2024. júl. 12. 12:44

Egyre népszerűbbek a pécsi repülőjáratok, legyen szó akár a Korfura, Máltára, vagy Münchenbe tartó menetrend szerinti utazásról. A Pécs-Pogány reptéren számos fejlesztés történt az elmúlt hónapokban.

– Az első Universal Air járat indulásától eltelt 3,5 hónapban már a világ összes földrészéről köszönthettünk utasokat, jelenleg már harminchárom ország állampolgárai utaztak a pécsi menetrend szerinti járatokkal, amelyek töltöttsége meghaladja a légitársaság és a repülőtér várakozásait – 

tájékoztatta a pecsma.hu-t Dragovácz Márk, a Pécs-Pogányi Repülőteret Működtető Kft. ügyvezető igazgatója.

A Pécs-München közötti heti négy járat rendkívül fontos a bajor régióban élők és dolgozók, valamint családtagjaik számára. Ezeket a járatokat egyre többen veszik igénybe privát és üzleti céllal, valamint a külföldi egyetemisták is, akik a müncheni repülőtérről több mint kétszáz desztinációba csatlakozhatnak. Dragovácz Márk elmondta, hogy a harmadik máltai járat megjelenésével nőtt az utazási napok kombinációs lehetőségeinek száma, és a vasárnap délutáni kényelmes bő kétórás repülés hamar népszerűvé vált a hazaútra. A korfui járatok jelenleg is telt házzal üzemelnek, ami jól mutatja töretlen népszerűségüket.

Az ügyvezető kiemelte, hogy a repülőtér gyorsan és egyszerűen elérhető minden közlekedési eszközzel, legyen az a repülőtéri Tüke Busz járat, Volánbusz-járat, taxi vagy gépkocsi. Július 23-án délután a repülőtér már a századik Universal Air járatot szolgálja ki.

Fotó: pecsma.hu

 

2012 óta jelentős fejlesztések történtek a reptéren, hogy behozzák a tizenéves lemaradásokat. Az elmúlt időszak beruházásai közé tartozik a terminálépület tartalék áramforrását biztosító dízel aggregátor lecserélése, valamint poggyászszállító szalag, elektromos vontató, vontatórúd, és poggyász-röntgen beszerzése. Továbbá kicserélték a kézipoggyász röntgent és a check-in mérlegeket, és hidraulikus kerekesszéket szereztek be mozgáskorlátozott utasok számára.

A felújítások között szerepelt a terminálépület földszinti festése és az indulóváró helyiség mosdóinak komplett felújítása. Emellett felújították a fénytechnikai- és navigációs rendszert támogató dízel aggregátort, valamint cserélték az utastájékoztató rendszer szoftverét és részben a hardverelemeit. Kicserélték a közvilágítás elemeit, és átalakították az információs pultokat. Az üzemanyagkiszolgáló tartályautót karbantartották, szűrőket és tömlőket cseréltek.

Oktatások is zajlottak, beleértve speciális repülőtéri tűzoltó képzést, veszélyes áru kezelői képzést, elsősegélynyújtó tanfolyamot, védelmi tudatosság képzést, előteres szakszolgálati tanfolyamot, check-in képzést, emelőkosaras és hidraulikus emelő képzést.

Szakmai munkák is történtek, mint például a repülőtéri kézikönyv elkészítése, a reptér wild-life programjának kidolgozása, és két új műholdas navigációs eljárás megtervezése és közzététele. A futópálya-irány módosítását érintő dokumentumokat is elkészítették, amelyek ősszel lépnek hatályba.

 

Forrás: PécsMa