Újjászületett a Melinda park és szebb mint valaha

2023. június 2. 15:10 2023. jún. 2. 15:10

A Melinda parkban évtizedek óta nem tapasztaltak olyan nagyszabású fejlesztést, amilyen most valósult meg a Pintér János Parkmegújítási Program (PJPP) keretében. Az újonnan létrehozott játszótér, tűzgyújtó helyek és városi tanösvény modern és lenyűgöző látványt nyújtanak az odalátogatóknak.

Két évvel ezelőtt a városvezetés elindította Pécsett a Pintér János Parkmegújítási Programot, amelynek célja a város ikonikus parkjainak és parkerdőinek felújítása volt. Az utóbbi két évben a Biokom intenzíven dolgozott, és ma délután befejezték a PJPP legújabb projektjét a városüzemeltetési társaság szakemberei által. Ennek eredményeként a Kertváros egy régi közparkja, a Melinda park teljes megújuláson esett át.

Azonban a területen való körbejárás során látható, hogy ez a megújulás jóval több, mint pusztán esztétikai szépítés. Gyakorlatilag minden lehetséges elemet felújítottak a parkban.

 

– Azt gondolom, hogy nagyon ráfért már ez a parkra – mondta el az átadón Meixner Barna, a Biokom ügyvezetője. – A terület gyakorlatilag minden elemében megújult. A játszótéren felújítottuk a játékokat, és újakat is kialakítottunk. A közösségi hát előtti tér díszburkolatot kapott, a kollégák új játékokat is kialakítottak. Lett lengőteke, óriás sakk, óriás malom is, amelyet a közösségi házból tudnak majd kikölcsönözni a játékos kedvű pécsiek.

 

 

A véderdő mellett kialakításra került egy parkerdei rét, amely három tűzrakó hellyel és asztal-pad garnitúrákkal rendelkezik, így semmi akadálya annak, hogy a családok akár egész napot töltsenek itt, szalonnát süssek, bográcsban főzzenek. A régi aszfaltos felületek nagy részét elbontották, mivel már nem voltak szükségesek, és a sétautakat is megújították. Az első sétánk alkalmával szembetűnő volt, hogy jóval több gyepesített, parkosított terület van a parkban, mint korábban.

 

– A környék lakóinak elmondása alapján itt 20-30 éve nem volt hasonló volumenű fejlesztés – mondta el a terület önkormányzati képviselője, Fürj Csaba. – A lakosság igényeit maradéktalanul kiszolgáló lett a terület. Mivel tűzrakó helyeket is kialakított a Biokom, akár egész napos programokat is lehet ide szervezni. Amióta a város átvette a közösségi ház és a park üzemeltetését, azóta látszik a fejlődés a környéken, az itt lakók nagy örömére. 

 

A politikus hozzátette, hogy a már korábban meglévő infrastruktúra fejlesztése is napirenden van, a saját képviselői keretéből például a közösségi ház mögötti területen egy szabványos lábtengó pályát fognak kialakítani, ami már ezen a nyáron a környék lakóinak rendelkezésére fog állni.