Zajlik a pécsi Elios-ügy átvilágítása

2020. október 26. 14:51 2020. okt. 26. 14:51

Az Elios-ügyben is zajlik az önkormányzat átvilágítása, ott még nem jutottak el a végéig, de sok dokumentumot már ki tudtak adni a Mindenki Pécsért Egyesületnek, amely betekintést engedett az Átlátszónak. Az adatokból kiderült, a pécsi közvilágítás megújításának második ütemében is szerepelt az Elios - igaz, akkor már alvállalkozóként.

Az Átlátszó cikke szerint a Mindenki Pécsért Egyesület idén szeptemberben kérte ki a pécsi önkormányzattól a helyi Elios-ügy átvilágításának jelentését, az önkormányzat viszont azt válaszolta, hogy az átvilágítással még nincsenek készen, de a rendelkezésre álló dokumentumokat kiadják. Ezt az egyesület meg is kapta októberben, és betekintést engedett az Átlátszónak az adatokba. Az egyesület alapítója, Mellár Tamás országgyűlési képviselő az adatok kikéréséről október elején számolt be egy sajtótájékoztatón.

A lap cikke szerint a dokumentumokból az derül ki, hogy a korszerűsítésről szóló előterjesztést anno Páva Zsolt akkori polgármester javasolt a közgyűlésnek, és az ő javallatára lett közel egymillárdos hitelből megoldva (az OTP Bank Nyrt. adta a hitelt) az első ütem, bár azt nem tudni, hogy mire alapozva került be az összeg az előterjesztésbe. Az 1 milliárd 45 milliós hitelt 2029-ig fizeti a város, a kamat 420 millió forint - írtuk meg anno.

A hitelfelvételt a jegyző is kockázatosnak ítélte, de az ellenzék is tiltakozott ellene, végül mégis tető alá lett hozva az ügylet, igaz, ehhez az is kellett, hogy a kormány - Orbán Viktor - rábólintson és engedélyt adjon, hogy a veje érdekeltségébe tartozó cég miatt Pécs hitelt vegyen fel (Az Átlátszó cikke szerint az Elios Zrt-ben Tiborcz István volt az egyik tulajdonos, erről árulkodik a 2014. július 29-ei ajánlattételük.)

A pécsi projektből összesen nettó 800,4 millió forint jutott az Eliosnak, és nettó 94,2 millió az SMHV Kft.-nek, amely akkor még Simó Villamossági Kft. néven futott, és amely ugyancsak felmerült az OLAF-jelentésben az Elios-ügy kapcsán. Az egykori Zoom.hu 2018 februárjában írta meg, hogy a közbeszerzést eléggé gyanúsan az Eliosra szabhatták.

Az Átlátszó cikke szerint az új lámpatestek beszerelése után többször is jelzést kapott az önkormányzat - még a rendőrségtől is -, hogy a korszerűsített lámpákkal felszerelt kereszteződéseknél gyengébben láthatóak esténként a gyalogosok, ami veszélyeket rejt magában (2019 februárjában egy halálos baleset is történt Pécsen egy olyan kereszteződésnél, amely érintett volt a közvilágítás korszerűsítésében, és ahol panaszkodtak a lakók). A korszerűsítés átadás-átvételi jegyzőkönyvébe ugyanakkor ez a tény már nem került bele a lap szerint. 

A második ütemben is érintett volt az Elios

A közvilágítás korszerűsítésének második üteméről az előterjesztést ugyancsak Páva Zsolt korábbi polgármester vitte be a közgyűlés elé 2016-ban, ennél a résznél az ár 1,4 milliárd forint volt, bár itt sem derült ki a dokumentumokból, hogy ezt mire alapozta Páva. Ennél az ütemnél a közbeszerzést a K&H Bank nyerte el, amely alvállalkozóként az Átlátszó cikke szerint az Eliost, az SMHV-t, és az Isor 2000 Bt.-t vonta be, a tényleges munkát ők végezték el. A bank nekik fizetett, az önkormányzat pedig ezt az ügyletet 10 évig törleszti a banknak. Ehhez a beruházáshoz is szükség volt kormányzati hozzájárulásra, Páva Zsolt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterhez írt levelet az ügyben.

Berkecz Balázs, a már nem létező Együtt párt politikusaként 2018-ban tett feljelentést a pécsi Elios-ügyben, amelyet a rendőrség egy ideig az OLAF-jelentés hatására megindult más ügyekkel együtt vizsgált (költségvetési csalás gyanúja miatt nyomozott a Nemzeti Nyomozó Iroda), majd különvette a pécsi ügyet (mivel az hitelből, és nem uniós forrásból valósult meg), de végül lezárták az eljárást. 

Az Átlátszó cikke szerint a most megismert dokumentumok nagy részén ott van a Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályának Kiemelt Ügyek Osztályának pecsétje, amey azt mutatja, hogy az iratanyagokat 2018. június 27-én lefoglalták (majd pedig a nyomozás lezárultával visszaszolgáltatták a pécsi önkormányzatnak). 

Tavaly október 13-án az önkormányzati választás eredményéről tartott sajtótájékoztatón Péterffy Attila frissen megválasztott polgármester arról beszélt, hogy az Elios-ügy kapcsán valószínűleg feljelentést fognak tenni. 

 

Címlapkép: Pécsi STOP

Forrás: Pécsi STOP/Átlátszó