Újra vádat emeltek a pécsváradi polgármester ellen

2023. szeptember 4. 10:54 2023. szept. 4. 10:54

A Pécsi Járási Ügyészség gazdasági csalás vádjával vádat emelt a pécsváradi polgármester ellen. Az önkormányzat által elnyert pályázati összeget fiktív számlák felhasználásával saját magának próbálta megszerezni.

A korábbiakban különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt vádat emeltek Zádori János (független pécsváradi polgármester) és tizennégy társa ellen, a vád szerint 2,5 milliárd forintnyi uniós és hazai támogatást „tettek zsebre jogosulatlanul”.

A mostani vádirat szerint 2015-ben a pécsváradi polgármester két pályázatot nyújtott be az illetékes minisztériumhoz. A pályázatok célja az uszoda- és épületenergetikai fejlesztés támogatása volt. Ennek eredményeként a település önkormányzata 152 illetve 150 millió forint pályázati támogatásban részesült. Azonban a polgármester már a támogatások átutalása előtt elhatározta, hogy egy részüket saját magának szerzi meg úgy, hogy gazdasági tevékenységnek tűnjenek.

2015 augusztusában és októberében a polgármester kivitelezési szerződést kötött egy gazdasági társasággal. Azonban előzőleg megállapodott a vállalat két vezetőjével, akik beleegyeztek abba, hogy a polgármester és felesége érdekeltségi körébe tartozó cég látszólagos résztvevői legyenek a kivitelezés során. Ennek célja az volt, hogy a városvezetőnek fizetendő pénzösszegek jogszerűségét látszólagosan igazolják. Az önkormányzattal szerződő cég további alvállalkozói szerződést kötött a polgármester és felesége érdekeltségébe tartozó társasággal, akik később egy valótlan teljesítésigazolást is kiállítottak. Ezen hamis dokumentumok alapján a polgármester cége 16 illetve 12 millió forintot kapott az alvállalkozótól, majd ezeket az összegeket további számlázásokkal az önkormányzathoz visszaszámolta.

A Pécsi Járási Ügyészség jelentős vagyoni hátrányt okozó gazdasági csalás bűntettével vádolja, ideértve a polgármestert, feleségét és az alvállalkozó cég két vezetőjét is. A bűncselekmény büntetési tétele 2–8 évig terjedő szabadságvesztés.

Forrás: PécsMa