Elkezdődött a hetedik Zsolnay Fényfesztivál - galéria

2023. július 7. 09:02 2023. júl. 7. 09:02

A hetedik Zsolnay Fényfesztivál útjára indult a Kodály Központban kiállított hatalmas GAIA c. installáció bemutatójával.

Pécs újra a fény fővárosa lett. Csütörtökön este egy új helyszín adott otthont a hetedik Fényfesztivál megnyitójának, a Kodály Központ. A helyszínen beszédet mondott egyebek mellett Péterffy Attila, Pécs polgármestere, valamint Hummel Márk is, a ZSÖK ügyvezetője. A pécsi érdekeltségen túl, az eseményen megszólalt Désirée Bonis, holland nagykövet, valamint Mészáros Antónia, az UNICEF ügyvezetője is. Pécs polgármestere kiemelte:

"Túlzás nélkül mondhatom, hogy a fényfesztivál Pécs ikonikus, nemzetközi elismertségű rendezvényévé nőtte ki magát. A szervezők minden évben egyedi különlegeségekkel ruházzák fel a fesztivált, ezekből kettőt szeretnék most kiemelni. Az egyik az, hogy a fesztivál idén Hollandiát látja vendégül nemzetközi fókuszprogramjában, így a látogatók holland fényművészek alkotásaival és utcaművészek produkcióival is találkozhatnak. A másik különlegesség pedig az itt, a Kodály Központban látható alkotás, az idei fesztivál eszmeiségének szimbóluma. Luke Jerram GAIA című, bolygónkat ábrázoló hétméteres installációja az energiaválságra, a klímaváltozásra, a fenntarthatóságra hívja fel a figyelmet."

A GAIA című alkotás egy hatalmas kivilágított földgömböt mutat be, amely ráadásul forog is a koncertteremben. A Kodály Központ azonban több attrakcióval is készült, mely rögtön a megnyitót követően nagyon nagy érdeklődésnek örvendett. Ez a kiállítás egyébként a fesztivál végéig látogatható lesz.

Péterffy Attila
Désirée Bonis
Mészáros Antónia
Hummel Márk