Escargo Szobaszínház néven új teátrum nyílik Pécsen

2020. október 5. 14:08 2020. okt. 5. 14:08

Az Apolló Kulturális Egyesület és az alá tartozó Escargo Hajója Színházi Nevelési Szövetkezet, valamint az Eck Imre Alapfokú Művészetoktatási Intézmény összefogásában új színházterem született az Endresz György utca elején, a Tüzér utcától nem messze. A tervek szerint október végén nyitó színházteremben Hajdu Szabolcs és csapata, a Nézőművészeti Főiskola előadásai is láthatóak lesznek majd, de a 30Y frontembere, Beck Zoli is rendszeres fellépő lesz.

Október 5-én, hétfőn tartotta meg az idén 20 éves Apolló Kulturális Egyesület az új szobaszínházának sajtó előtti bemutatóját, a rendezvényen Alapi-Tóth Zoltán egyesületi elnök, Bognár Szilvia alpolgármester, Beck Zoltán egyetemi tanár, zenész, Hajdu Szabolcs Balázs Béla-díjas filmrendező, színész és dr. Lutter Imre, a Magyar Versmondók Egyesületének vezetője vettek részt. 

Balról jobbra: Lutter Imre, Hajdu Szabolcs, Beck Zoltán, Bognár Szilvia, Alapi-Tóth Zoltán - Fotó: Pécsi STOP

Alapi-Tóth Zoltán elmondta, nagyon várták ennek a szobaszínháznak a létrejöttét, miközben a jubileumi évaduk is kezdődik. Hozzátette, nagy öröm látni, hogy a meghívott sajtósok, vendégek közül is sokaknak van köze a színházhoz, illetve az Apolló Egyesülethez, vagy az Eck Imre-iskolához, Bognár Szilvia alpolgármester pedig a földije. Mint elmondta, egy ilyen kis térben mindenképpen interakcióba fognak kerülni a résztvevők, és a napi rohanásból jó lesz kiszakadni. 

Fotó: Pécsi STOP

Bognár Szilvia alpolgármester Richard Wagner idézetével kezdett, miszerint "a művészet hivatása, hogy pótolja az életet, melyet nélkülözünk." Kiemelte, óriási öröm, hogy létrejött ez az új színházterem, ami egy olyan hely lehet, ahol viszontláthatja a közönség a való élet történéseit, és ezáltal magukat is. Hozzátette, az Escargo Hajója mindig a "béke szigetén horgonyzott", széleskörű partneri kapcsolataik vannak.

"Teljesen mindegy, hogy mit csinálunk az életben, azt akkor tudjuk a legjobban csinálni, ha mégis csak szabadok vagyunk"

- fogalmazta meg az alpolgármester, aki szerint ez a szabadságfok igaz az egyesületre, majd sok sikert kívánt az évadra.

Bognár Szilvia alpolgármester - Fotó: Pécsi STOP

Beck Zoltán elöljáróban elmondta, az előző héten sikerült már megnéznie a színháztermet, és beszélt is róla Alapi-Tóth Zoltánnal, ebből pedig azt szűrte le, hogy létre tud jönni egy gondolkodó, kritikus és bátor színházi műhely a városban, és ez izgalmas és fontos a város számára is.

"Elkezdtünk azon gondolkodni sokan, hogy hogyan tudnánk 0-24-ben ezt a teret izgalmas kalandokkal megtölteni"

- magyarázta Beck Zoli, aki maga is fellépő lesz az új szobaszínházban. 

Hajdu Szabolcs és Beck Zoli - Fotó: Pécsi STOP

Hajdu Szabolcs arról beszélt, hogy bár ő filmrendezőként ismert, de gyerekként járt amatőr színházi műhelyekbe, és bár a színház sokáig eltűnt az életéből. Egy ideig nem is érezte a hiányát, de aztán azt érzékelte, hogy a filmjei óriási hiányérzetet hagynak maguk után, mert nincs közvetlen kapcsolata a nézőkkel. Ezért is örült, mikor pár éve létrehoztak egy színházi csoportot és egy előadást, és több olyan helyszínt is felkutattak Budapesten, amit mára más alternatív csapatok is belaktak. A szobaszínházban azt szereti, hogy együtt lehet a közönséggel, mert sokkal élőbb a visszajelzés, sok olyan dologra is reagálnak a nézők, amikre ők alkotóként nem is gondoltak. Kifejezte abbéli örömét, hogy Pécsen is ki lett alakítva egy ilyen tér, ahová ők is több előadásukkal érkeznek majd. 

Lutter Imre - Fotó: Pécsi STOP

Dr. Lutter Imre, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke is örült az új színháztérnek, és elmondott egy műhelytitkot is, miszerint az akkor még a kialakítás előtt álló helyiségben ő használhatta először a vécét, ez komoly kötelék szerinte. A viccet félretéve elmondta, öröm, hogy a kialakításban résztvevő szervezetek egyként tudtak dolgozni, illetve ahogy ezeknek a munkafázisoknak miként tudnak örülni.

Kitért a COVID-járvány okozta helyzetre, amelyben szerinte sok az agresszió, ezért is jó dolog egy ilyen közösségi tér létrehozása. Hozzátette, ő két előadást fog hozni (Ócska keringő - újratáncolva), illetve lesz egy vers-párbeszéd improvizációs est is. Emellett pedig egy filmen is dolgoznak, amely egy apa kapuzárási pánikját, egy kamasz gyerek kapunyitási érzéseit dolgozza fel, miközben a családot egy anya próbálja összetartani. 

A színházterem egyik oldala a sajtótájékoztató résztvevőivel - Fotó: Pécsi STOP
És a másik oldal - Fotó: Pécsi STOP

A sajtótájékoztató végén Alap-Tóth Zoltán lapunk kérdésére elmondta, hivatalosan 60 főre van az engedély, de 50 főben fogják meghatározni a nézőszámot. Azt is elárulta, másfél évnyi munka van a színházterem létrehozásában, amelyhez több pályázati forrást használtak fel (zömmel az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázatain indultak), és sokuk kétkezi munkája van benne a helyiség kialakításában. A tervek szerint Beck Zoli szerzői estekkel fog jelentkezni rendszeresen, Hajdu Szabolcsék társulata (Látókép Ensemble) is elhozza az előadásait, illetve több más csoport is vendégeskedni fog az Escargos csapatok mellett az új szobaszínházban.

Az évad előadásai - Fotó: Pécsi STOP

Az Escargo Szobaszínház hivatalosan október 22-én nyílik meg az Endresz György utca 2/b-ben a Szilveszter című tantermi drámával, 23-án diákszínjátszós előadásokkal és hangversennyel készülnek, 24-én pedig a Látókép Ensemble az Ernelláék Farkaséknál című előadását lehet megnézni. 

Az új helyszínről, a jegyárakról bővebb információkat az escargohajoja.hu honlapon lehet találni.

A bejáratot nem lehet nem észrevenni - Fotó: Pécsi STOP
Endresz György utca 2/b - Fotó: Pécsi STOP

 

Szerző: V.G.

Címlapkép: Pécsi STOP

Forrás: Pécsi STOP