Itt a pontos lista, mennyi támogatást ad évente az önkormányzat a Pécsi Nemzetinek

2020. augusztus 24. 16:37 2020. aug. 24. 16:37

Évre lebontva megszületett, hogy mennyivel kell támogatnia a pécsi önkormányzatnak a Pécsi Nemzeti Színházat a következő években. A közös működtetési megállapodás értelmében sok döntéshez kell a minisztérium egyetértése is.

Augusztus 27-én tárgyalja átruházott hatáskörben a pécsi önkormányzat jogi és ügyrendi bizottsága a Pécsi Nemzeti Színház állami és önkormányzati közös fenntartásáról szóló előterjesztést

Mivel idén januártól változott az előadó-művészeti törvény, ezért az önkormányzat már január végén a kormányzattal közös működtetés miatt kereste meg a minisztériumot (mivel januártól három kategória lépett életbe a korábbi normatív támogatások helyett: csak szimplán állami fenntartás, csak szimplán önkormányzati fenntartás, illetve közös).

A tárgyalások hosszúra nyúltak, végül az előterjesztés szerint augusztus 7-én megjelent a Magyar Közlönyben a közös működtetésről szóló határozat, augusztus 14-én pedig megérkezett az Emberi Erőforrások Minisztériumától a közös működtetési megállapodás. Ezt Kásler Miklós miniszter már aláírta, Péterffy Attila polgármesternek viszont a közgyűlés helyett átruházott hatáskörben a jogi és ügyrendi bizottságnak kell felhatalmazást adnia a megállapodás szignózására.

(A tárgyalások elhúzódása mögött az állt, hogy a kormányzat a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. állami támogatását is a színházi egyeztetésekhez kötötte - a ZSÖK augusztus közepén még nem kapta meg az állami támogatást.)

A közös működtetési megállapodás szerint 2024. december végéig a minisztérium évi 527 millió forintos támogatást ad a színháznak, az önkormányzat pedig évre lebontva a következő támogatásokat biztosítja (ez alá nem csökkenhet a támogatás):

  • 2020. évben 317 000 000 forint;
  • 2021. évben 369 000 000 forint;
  • 2022. évben 421 000 000 forint; 
  • 2023. évben 474 000 000 forint;
  • 2024. évben 527 000 000 forint.

Idénre az érvényes önkormányzati költségvetési rendeletben 270 millió forint lett beállítva még az év elején, emiatt az idei támogatási összeget 47 millió forinttal kell megemelni, ez az idei költségvetés dologi kiadások alsorából lesz fedezve, ha rábólint a bizottság ( a támogatási összegek kapcsán volt némi egyet nem értés a színházi igazgatója és a kultúráért felelős alpolgármester között a nyilvános térben). Az önkormányzat azt is vállalja az előterjesztés szerint, hogy személyügyi kérdésekben (a színház vezetőjének kinevezése, felügyelőbizottsági tagok választása) a minisztériummal egyetértésben dönt.

(A színházigazgatói posztra új pályázatot írt ki az önkormányzat, mivel jövő év februárjában lejár Rázga Miklós eddigi direktor megbízatása, aki már bejelentette a társulatnak, hogy nem pályázik újra a posztért, részben az alacsony helyi, és a kiesett tao-támogatás miatt.)

Az önkormányzat másik testülete, a költségvetési és gazdasági bizottság augusztus 26-án tárgyalja az előterjesztést. 

Sok mindenhez kell a minisztériumi egyetértés

Az előterjesztés egyik melléklete a közös működtetési megállapodás, amely szerint a fenntartó önkormányzat vállalja, hogy a kormánytól érkező állami támogatás teljes összegét a színház működtetésére és művészeti fejlesztésére fordítja. A minisztérium - mint társfenntartó - viszont a megállapodásban azt jelentette ki, hogy a fenntartói/tulajdonosi jogot nem vesz át az önkormányzattól. Az is benne van a megállapodásban, hogy a támogatást a minisztérium évente, támogatói okirat keretében biztosítja az 527 millió forintot, de akár lebonyolító útján is biztosíthatja ezt.

A fenntartó önkormányzat

(...) a Színház vezetőjének kinevezésekor - beleértve az eredménytelennek nyilvánítást is - az előadó-művészeti szervezet vezetőjének választására irányuló pályázati eljárásról és a munkakör betöltésének szabályairól szóló 155/2017. (VI. 15.) kormányrendelet 4. paragrafusa szerinti, az előadó-művészeti vezetőjének megválasztására irányuló pályázati eljárás keretében létrehozandó szakmai bizottság által javasolt személyt támogatja. Kivételt képez, ha a Miniszter és a Fenntartó polgármester egyetértésben más személyre tesz javaslatot"

- olvasható a megállapodásban. A kiemelt rész azt jelenti, hogy a szakmai bizottság szava elég erős lesz a vezetői pályázatnál.

A dokumentum szerint az önkormányzat a minisztériummal történt egyeztetés nélkül nem hívhatja vissza a posztjáról a színházvezetőt, a posztra kiírt pályázat eredményét csak a minisztériummal egyetértésben nyilváníthatja érvénytelennek (a szakmai bizottság érvényes javaslata esetén). A felügyelőbizottsági tagságot az önkormányzat a minsiztériummal egyetértésben nevezheti ki.

Az önkormányzat a társműködtető minisztérium által nyújtott támogatásból idén 50 millió forintot fordít bérfejlesztésre, jövő évtől pedig ugyancsak 50 millió forintot fordít "beépülő bérfizetésre".

A mostani megállapodást csak akkor szüntethetik meg a felek azonnali hatályú felmondással, ha az egyik fél szerint a másik megszegi a lefektetett kötelezettségeket. Ha azonban az önkormányzat minősül szerződésszegőnek, úgy vissza kell fizetni az addig kiutalt támogatási összegeket a minisztérumnak. A két félnek törekednie kell vitás kérdésekben a tárgyalásos megoldásra, ha ez nem sikerül, akkor mehetnek bíróság elé. 

 

Szerző: V.G.

Címlapkép: Pécsi STOP

Forrás: Pécsi STOP