Bejárkált a szavazókörökbe a választás napján a fideszes Barkóczi Csaba – pénzbüntetést kapott!

2024. június 16. 08:06 2024. jún. 16. 08:06

Pécsen, az önkormányzati választás napján Barkóczi Csaba fideszes jelölt többszöri szavazóhelyiségi jelenléte miatt a Helyi Választási Bizottság (HVB) ötvenezer forintos bírságot szabott ki, mivel jogsértést állapítottak meg. A döntés még nem jogerős.

Csütörtök délutánig egy panasz érkezett a HVB-hez, amelyről péntek délután döntöttek. Az MSZP három jogsértést vélelmezett:

  1. A fideszes jelölt többször is megjelent a 9-es választókerület szavazóhelyiségeiben a törvényi szabályozás ellenére.
  2. Egy idősotthonban 23 szavazatot ápolók segítségével adtak le.
  3. Egy Facebook-bejegyzés szerint a fideszes jelölt egy szavazó édesanyját kereste meg a mozgósítás érdekében.

Kapcsolódó: Egy körzetben újraszámlálást, egy másikban az eredmény megsemmisítését kéri a Pécs Jövőjéért Frakciószövetség

A dokumentáció és a határozati javaslat áttekintése után a bizottság rövid vitát folytatott a jogsértések lehetséges hatásairól. Csak az első pontot tudták érdemben tárgyalni, mert dokumentált tény volt, hogy a 9-es választókerületben induló Barkóczi Csaba többször is szavazóhelyiségekben járt, ezzel tiltott kampánytevékenységet folytatott, hiszen élő választási plakátként viselkedett. A bizottság megállapította, hogy a szavazóköri delegáltak is hibáztak, mert az esetet jegyzőkönyvezni kellett volna és a képviselőjelöltet az első alkalommal el kellett volna küldeni. Rövid vita után végül ötvenezer forintos bírságot szabtak ki. A döntés még nem jogerős, az érintettek fellebbezhetnek.

Információink szerint a szavazás napján 594 mozgóurnát igényeltek, az eset furcsasága, hogy a választás előtt egy kézbesítési meghatalmazást kell benyújtani a helyi választási irodának, azonban a szavazás napján már nincs szükség ilyen meghatalmazásra. Informátorunk szerint tonna számra hordták be a voksolás ideje alatt ezeket az igényléseket. Úgy tudjuk, Barkóczi nem csak bejárkált a szavazókörökbe, hanem még számon is kérhette a bizottság tagjait, hogy miért nincsen leszavaztatva több általa említett személy.

Az egész ügy úgy robbant ki, hogy egy politikával nem foglalkozó nő idős, kezdődő demenciában szenvedő édesanyja vasárnap a Fideszre szavazott. A lánya szerint az édesanyját befolyásolták, mivel leírták neki, hogy kire kell szavaznia.

Az ügyben már folyamatban van egy fellebbezés, és három további fellebbezésről is szombaton dönt a Területi Választási Bizottság.