Ezekben a városokban növekszik a koronavírus koncentrációja a szennyvízben, ez a helyzet Pécsett

2021. október 12. 10:42 2021. okt. 12. 10:42

Továbbra is folyamatosan emelkedik a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a legfrissebb adatokat ismertetve kedden a honlapján.

Azt írták, a szennyvízminták koronavírus-koncentrációja országos szinten továbbra is lassú ütemben növekszik. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!   

A 40. héten a vizsgált városok közül emelkedés tapasztalható Kecskeméten, Nyíregyházán, Pécsen és Szegeden, míg Salgótarjánban csökkenés látható.

Hozzátették: a vizsgált helyszínek közül 17 minta koncentrációja mérsékelt volt, míg öt városban alacsony volt a víruskoncentráció. Az NNK azt kéri: aki még nem tette, éljen a védőoltás lehetőségével. 

Ez is érdekelhet: Több száz embert verhettek át - Hamis PCR-teszteket árult egy magyar bűnbanda

 

Egyre több a fertőzött 

Magyarországon az elmúlt 24 órában 455 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 829 911 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 17 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 30 320 főre emelkedett, derül ki a koronavirus.gov.hu közleményéből. 

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 789 322 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 10 269 főre emelkedett. 733 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 110-en vannak lélegeztetőgépen. Az új megbetegedéseket a delta vírusmutáns okozza, a legnagyobb veszélyben a beoltatlanok vannak, ezért kérjük őket, hogy regisztráljanak és vegyék fel az oltást mielőbb.

A delta variáns 

A koronavírus delta variánsa miatt több országban és hazánkban is újra emelkedik a fertőzöttek száma. A járvány mostani hullámában azonban nagy előny, hogy már van vakcina és a legtöbben fel is vették az oltást, amely a legerősebb védelmet jelenti a vírus ellen. A beoltottak kevesebb mint 1%-a betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb. A magyar lakosság többsége regisztrált védőoltásra és már fel is vette azt, aki még nem, az továbbra is megteheti a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon.

A regisztráció után a háziorvosnál és az interneten is lehetőség van oltásra időpontot foglalni a  www.eeszt.gov.hu honlapon. Az időpontfoglalóban minden érvényes regisztrációval rendelkező tud oltásra időpontot foglalni első, elmaradt második és harmadik oltásra is, írják. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!   

Forrás: MTI

Címlapkép: Illusztráció, Pexels